Prerana smrt je sprečila solo uspeh prelepe Đurđice: Bila je prva pevačica Novih fosila, živela je za porodicu

J. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon odlaska iz "Novih fosila", Đurđica Barlović nastavila je solo karijeru često nastupajući na festivalima. Objavila je četiri albuma: 1984. "Đurđica", 1985. "Za tebe ću...", 1986. "Ti si to moje nešto" i 1988. "Da odmorim dušu"

Pesme "Samo mi se javi", "Šuti moj dječače plavi",  "Da te ne volim", "Nikog nema da mu kažem", "Sanjaj me", "Neka vali gingolaju svoje barke", jesu dela "Novih fosila", ali ih nije otpevala Sanja Doležal, već originalna pevačica grupe - Đurđica Barlović, što znaju poznavaoci muzike 1970-ih i 1980-ih.

Poslednji album koji je pokojna Đurđica snimila s "Novim fosilima" desio se 1982, nakon čega je napustila bend i posvetila se svojoj mladoj porodici, a na njeno mjesto došla je upravo Sanja.

Đurđica je rođena 23. aprila 1950. u Splitu, kao Đurđica Miličević. Sa samo 13 godina debitovala je na festivalu "Djeca pjevaju". Njen prekrasan glas, kako je to opisivao Rajko Dujmić, osvajao je srca slušaoca. Za nju je njen otac imao nešto drugačije planove, pa je Đurđica morala da upiše Građevinsku školu - arhitektonski smer.

Bila je dobar i redovan đak, ali njeno srce je i dalje pripadalo samo muzici. Pridružila se "Mladim batalima", splitskom bendu, a onda se otisnula u Zagreb.

Najveću popularnost i uspehe Đurđica Barlović ostvaruje upravo dolaskom u "Nove fosile", grupe koja će nakon dolaska kompozitora Rajka Dujmića 1976. i nešto kasnije, postati jedna od najpopularnijih pop grupa na prostoru bivše Jugoslavije.

Ona se udala za stomatologa Ivana Barlovića, s kojim je dobila sinove Bornu i Hrvoja, a aktivno je radila i u poodmakloj trudnoći, i redovno išla na nastupe.

Kasnije je izjavila da u Zagreb nikada ne bi ni došla, da je znala što je čeka. Ona nije znala za surovu stranu popularnosti i publiciteta. Njeni su snovi bili jednostavni, htela je da bude majka i supruga.

"Bili smo sedam godina zajedno. Pokazalo se da nam je ta godina bila kritična, kao u braku", rekla je nakon toga Đurđica u intervjuu za "RTV Reviju".

Nakon odlaska iz "Novih fosila", Đurđica Barlović nastavila je solo karijeru često nastupajući na festivalima. Objavila je četiri albuma: 1984. "Đurđica", 1985. "Za tebe ću...", 1986. "Ti si to moje nešto" i 1988. "Da odmorim dušu".

Đurđica je imala u planu da 1992. godine izda još jedan album, ali sudbina je imala drugačije planove - smrt je bila brža.

Suprug se svim silama trudio da je spasi

Đurđica je umrla od posledica akutnog infarkta srca izazvanog trombozom desne koronarne arterije, 26. avgusta 1992. u 18 sati na Internom odeljenju bolnice u Zadru.

Sve se desilo na Pagu, tokom letovanja. Imala je 42 godine. Samo desetak minuta pre infarkta, Đurđica je uživala u skijanju na vodi. Nakon što su se iskrcali iz glisera s namerom da pripreme roštilj u hladovini, iznenada je obuzeo strahovit bol u grudima.

Njen suprug je odmah shvatio da je doživela infarkt i odjurio s njom u ambulantu na Pagu, koja je imala šest aparata za EKG. Međutim, ono što je poražavajuće, nisu imali niti jednu rolnu za registrovanje rada srca na papiru, kao ni snažne lekove na bazi morfijuma koji bi smanjili bol, pa su ambulantnim vozilom pojurili prema Zadru.

Ivan Barlović sve vreme je bio uz svoju suprugu.

U Zadar su stigli za otprilike četrdeset minuta, a u jednom trenutku je čak suprug morao da uradi reanimaciju. Desio se i drugi infarkt i njoj nije bilo spasa.

Taj tragični događaj potpuno je promenio živote onih koje je popularna pevačica ostavila iza sebe, posebno onih koje je najviše volela. Sin Hrvoje je imao 11 godina, a Borna samo četiri.

O njima su se neko vreme posle majčine smrti brinule bake Magdalena Barlović i Emica Miličević.

Nakon njene smrti objavljen je album "Nedovršena priča" 1993, koji je obuhvatio njene najpoznatije pesme iz vremena s "Novim fosilima" i solističke karijere, a 2009. izlašao je dupli album "Zlatna kolekcija", s njenih 46 najboljih pesama iz razdoblja "Novih fosila" i samostalne karijere.

(Ona.rs/Dnevno.hr)