U jeku akcije na mrežama da se pokrene Amber Alert u Srbiji: Da li znate ko je bila Amber i šta joj se desilo?

Od kada je stvoren 1996. godine, ovaj sistem je doprineo spasavanju više od 1.000 dece

Foto: Arlington Police Department

Ono što je inspirisalo osmišljavanje i pokretanje sistema Amber Alert, nažalost, bila je otmica i brutalno ubistvo devetogodišnje devojčice. Njeno ime bilo je Amber Hagerman, a 26 godina nakon što je kidnapovana i ubijena, njen ubica još nije uhvaćen.

Međutim, od kada je stvoren 1996. godine, ovaj sistem je doprineo spasavanju više od 1.000 dece. Sistem funkcioniše zahvaljujući hitnom upozorenju o otmici nekog deteta, sistematskim distribuiranjem poruka za uzbunu kako bi se od javnosti zatražila pomoć za pronalaženje deteta.

Iako inspirisan i nastao nakon tragične sudbine Amber Rene Hagerman, devojčice koja je oteta i kasnije pronađena ubijena 1996, Amber je zapravo skraćenica izvedena iz naziva "America's Missing: Broadcast Emergenci Response" (Nestali Amerike: Emitovanje hitne reakcije, prev.eng), prenosi "Vikipedija".

U Sjedinjenim Državama Amber upozorenja se distribuiraju preko komercijalnih i javnih radio-stanica, Internet radija, satelitskog radija, televizijskih stanica, tekstualnih poruka i kablovske televizije, kao i meteoroloških stanica pod nazivom „Hitni slučaj otmice dece“ ili „Amber Alerts“. Upozorenja se takođe izdaju putem e-pošte, elektronskih saobraćajnih znakova, komercijalnih elektronskih bilborda ili putem SMS-a. Amber Alert se takođe udružio sa "Guglom", "Bingom" i "Fejsbukom".

Foto: Arlington Police Department

Amber upozorenja se automatski prikazuju ako građani pretražuju ili koriste mape na "Guglu" ili "Bingu", ili preko "Gugla" dobijaju upozorenje ako pretražuju informacije na određenoj lokaciji. Postoji mogućnost da, oni koji su zainteresovani, da se pretplate na besplatne poruke za primanje Amber upozorenja u svojoj oblasti putem SMS-a.

Odluku o proglašenju Amber Alert donosi svaka policijska organizacija (u mnogim slučajevima državna policija ili patrola na auto-putu) koja istražuje svaku otmicu, a upozorenju obično sadrži informacije koje se sastoje od imena i opisa otetog deteta, kao i opisa osumnjičenog otmičara i opisa vozila i registarske tablice, ako su dostupni.

Otmica i ubistvo Amber Hagerman

Amber Hagerman je imala svega devet godina kada se 13. januara 1996. godine vozila biciklom na parkingu napuštene prodavnice u Arlingtonu u Teksasu. Svedok je opisao policiji da je video čoveka koji je izašao iz crnog kamioneta, zgrabio devojčicu sa bicikla i silom je ugurao u vozilo dok se ona otimala i vrištala.

Vozač je sa Amber pobegao sa lica mesta, a četiri dana kasnije, čovek koji je šetao svog psa pronašao je njeno telo u potoku oko šest i po kilometara dalje od mesta gde je oteta. Rezultati autopsije otkrili su da je umrla od posekotina na vratu, kako prenosi "Click On Detorit".

Foto: Arlington Police Department

Do januara 2021. godine, policija je primila i istražila više od sedam hiljada dojava u vezi sa ovim slučajem. Policija je saopštila da postoji ograničen broj dokaza u slučaju, ali se nadaju da će im nove DNK tehnologije pomoći da uhvate ubicu. Policija veruje da je osumnjičeni belac ili Hispanjolac prosečne visine i građe, koji je 1996. godine imao između 20 i 30 godina.

Amber Alert sistem kreiran 1996. godine

Amberina smrt, kako navodi "NBC News", inspirisala je Dajanu Simon iz Dalasa u Teksasu da pozove oblasnu radio stanicu i pita da li bi lokalni emiteri mogli da se udruže sa policijom kako bi dobili informacije odmah nakon otmice deteta i da bi to moglo da promeni hiljade života.

Kasnije tokom iste godine, Dalas Fort-Vorth emiterska kuća je uspostavila koordinisani sistem sa policijom kako bi mogli da upozore javnost kada je neko dete kidnapovano i u opasnosti. Druge države i zajednice su ubrzo postavile sopstvene planove Amber kako se ideja proširila širom nacije.

Do 1. maja 2022, program Amber Alert je doprineo oporavku 1.114 dece, a bežična upozorenja za hitne slučajeve dovela su do spasavanja 123 dece. Postoje 82 plana Amber Alert u svih 50 SAD država, a sistem se koristi na međunarodnom nivou u još 31 zemlji, od kojih 28 u Evropi, u okviru čega su uključene 44 organizacije (sud, policija, ministarstva i nevladine organizacije).

U Srbiji je u toku akcija na društvenim mrežama da se pruži podrška uvođenju ovog sistema i kod nas što pre. 

Video: Jurić: Više od milion ljudi u Srbiji podržalo uvođenje Amber Alert sistema

(Ona.rs)