Psiholog otkriva nepopularnu tajnu o odgajanju srećne dece: Možda je kontraintuitivno, ali je veoma efikasno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roditelji često imaju problema da prihvate da je deci dozvoljeno da na neki način budu ljuta, tužna, nesrećna

Foto: Pexels

Ključ za podizanje srećnog deteta je da mu dozvolite da bude nesrećno.

Možda zvuči kontraintuitivno, ali je veoma efikasno, kaže Tovah Klajn, dečiji psiholog i autor knjige "Kako deca napreduju".

- Svi mislimo da je način na koji odgajamo našu decu da budu srećna taj što ih činimo srećnim. Ali, istina je da je deci potrebno da znaju kako da budu srećna, da sama pronađu radost. To nije osećaj za sva vremena - pojasnila je direktorka Centra za razvoj mališana Barnard Koledža za CNBC.

Klajnova zapravo ističe da roditelji često imaju problema da prihvate da je "deci dozvoljeno da na neki način budu ljuta, tužna, nesrećna".

Kada je dete uznemireno, roditelji često instinktivno traže način da ga razvesele ili odvrate od stanja uznemirenosti. Obično nude neki slatkiš ili odvedu mališane u park "da se izduvaju". Nema ničeg lošeg u tome da uradite lepu stvar za svoje dete kada je nesrećno, ali to se ne odnosi uvek na izvor onoga što to dete uznemirava.

Foto: Pexels

- To je posebno tačno kada je izvor dečje ljutnje trivijalan. Na primer, kad mu je zabranjeno da gleda još jedan crtani ili ako dete nije dobilo slatkiš koje je želelo. U tim slučajevima dete veruje da je njegova negativna reakcija prikladna i da je potrebno da se nauči kako da se upravlja sa tim osećanjima, ali to intuitivno ne zna kako da uradi - ističe Klajnova.

Tu stupate vi na scenu. Možete da zamolite uznemireno dete da duboko udahne i da pokuša da pretoči svoja osećanja u reči. Ali, pored toga što ćete i vi da piznate ta osećanja deteta, morate da ostanete čvrsti i da zadržite svoj stav frazama poput: "Volela bih da to možemo da uradimo, ali nažalost, trenutno ne možemo".

- Snaga ličnosti dolazi upravo iz te mogućnosti da dete ima sve te prilično intenzivne emocije, poput ljutnje, sa kojom mora da se nosi, ali i da zna da su mama ili tata još tu, da nisu ljuti na njega i da ga neće odbaciti zbog njegovih emocija - ističe psiholog i dodaje da je najvažnije da shvatite da će negativne emocije kod deteta uvek proći, osim kod većih traumatskih događaja: - Pod pretpostavkom da je dečji život u redu, oni će uvek biti srećni.

Deca koja nauče da efikasno upravljaju svojim negativnim emocijama imaju veću verovatnoću da će razviti otpornost koja im je potrebna da budu uspešne odrasle osobe. Kako pokazuju istraživanja, strah od tih negativnih osećanja može da doveden do dugoročnih problema u ponašanju.

- Deca bi mogla da se stide tih osećanja i da sumnjaju u sebe, pa i da se preispituju rečima: "Ljut sam, mora da sam loš. Mora da nešto nije u redu sa mnom?" Upravo zbog toga bi roditelji morali da prihvate da njihova deca ne mogu da budu srećna sve vreme. To je najteži deo za nas kao roditelje: najsrećniji smo kada su naša deca srećna. Ko ne bi bio? - zaključuje psiholog. 

(Ona.rs)