Otkud naziv "Badnji dan" i koji zadatak badnjak donosi domaćinima: Zašto se pali ovo drvo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseban deo badnjaka se daje domaćici iz jednog interesantnog razloga

Foto: Shutterstock

Božić kao praznik ne može da se zamisli bez badnjaka.

Badnjak je uvod u praznik, te sve pripreme počinju upravo traganjem za ovim drvetom ranom zorom na Badnji dan. Iako je danas nešto pristupačnije i lakše doći do grana badnjaka, i dalje se u nekim kućama neguje tradicija da se po njega odlazi u šumu. O ovome, ali i o drugim verovanjima i simbolikama za ovo drvo, govorila nam je Vesna Marjaović, etnolog.

Šta simboliše badnjak?

- Badnjak je prema verovanju povezan sa dušama predaka, jer se verovalo da se duše predaka nastanjuju u cerovom ili hrastovom drvetu.

Osim toga, iz stare slovenske religije sačuvano je i verovanje da je badnjak povezan sa bogom Perunom, kao vrhovnim slovenskim bogom. Međutim, nalaganje badnjaka je bilo poznato i drugim narodima širom Evrope u predhrišćanskom vremenu - navodi etnolog.

Ipak, u hrišćanstvu badnjak dobija novo značenje. Ovo mla­do dr­vo, obič­no hra­sto­vo, simbol je Isusa Hri­sta.

Lo­že­nje bad­nja­ka pred­sta­vlja to­pli­nu Hri­sto­ve lju­ba­vi, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve. Bad­njak je i pod­se­ća­nje na dr­vo ko­je su pa­stiri do­ne­li u pe­ći­nu ka­ko bi se tek ro­đe­ni Bo­go­mla­de­nac za­gre­jao u hlad­noj pe­ći­ni.

Ko odlazi u seču badnjaka i koja je prava procedura?

Naša sagovornica navodi da u seču badnjaka odlaze muški članovi porodice pre svitanja, u zoru. Badnjak seku u rukavicama, a prvi iver nose domaćici kako bi bilo više kajmaka.

Foto: Shutterstock

Seče se tako da padne na istok. Mesto gde je presečeno drvo posipa se vinom i pšenicom i ostavlja se deo kultnog kolača. Potom isečeni deo muškarci nose na ramenu a na rukama imaju rukavice. Po donošenju badnjaka ostavlja se na istočni deo zida kuće, spolja. Uveče se unosi u kuću pošto se prethodno iseče na tri do pet oblica i nalaže na ognjište. Pored njega se bdi da ne izgori već samo da pregori.

Ovim činom su naši preci verovali da pomažu "mladom suncu" da ojača.

Odakle naziv Badnji dan i Badnje veče?

- Badnji dan, tj. Badnje veče je veravotno sintagma potekla od bdenja, jer je to noć kada se ne spava i bdi u iščekivanju praznika rođenja Isusa Hrista ali i novog doba, nove godine i novog vegetacionog perioda - govori Marjanović za naš portal.

(Ona.rs)