Roditelji pitaju: Devojčica (10) je blago gojazna i primećuje razliku u odnosu na drugarice. Kako joj pomoći?

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

Foto: Shutterstock

Roditelji su često u nedoumici kako da pomognu svom detetu da prihvati promene koje prate odrastanje. Naročito kada je u pitanju fizički izgled.

Kako se deca razvijaju i rastu različitim tempom, razlike između vršnjaka nekada su previše očigledne, a ukoliko je dete osetljivije, takva odskakanja mogu da utiču na njegovo raspoloženje i svakodnevni život.

Roditelji su tada prva adresa gde dete pronalazi utehu, a na mamama i tatama je teret kako da usmere dete i nauče ga da se nosi sa promenama, sopstvenim emocijama i reakcijama okruženja.

Jedan roditelj nam se javio upravo sa sličnim problemom.

Devojčica (10) je blago gojazna, primećuje razliku u izgledu u odnosu na svoje drugarice. Kako da joj pomognem da se oseća bolje, već smo u u procesu rada sa nutricionistom?

Kako ističe psiholog Radmila Grujičić iz psiho centra "Psihomedica", sasvim je prirodno da u tom periodu počinje intenzivniji fizički, a time i psihički razvoj.

- Sve promene su sasvim normalne i o njima bi trebalo razgovarati kao o nečemu sasvim normalnom i očekivanom. Razlike koje postoje medju ljudima su normalne i čine našu planetu lepšim mestom za život, te je svaka naša specifičnost time posebna i lepa - ističe psiholog.

Najbolje bi bilo, kako savetuje, da se dete uputi na bavljenje sportom, plesom ili nekom drugom fizičkom aktivnosti kako bi upoznalo novu decu, družilo se, ali i radilo na pravilnom fizičkom razvoju.

- Detetu je veoma važna podrška od roditelja, te je važno da i vi budete stabilni i s mirom prihvatate rast i razvoj svog deteta - zaključuje Grujičić.

(Ona.rs)