Hari nije pozvan, ali zašto Kamila i Čarls ne idu na svadbu godine? Kralj besan zbog poraza od pre 2 decenije

J. V.
Vreme čitanja: oko 4 min.

Kralj Čarls je inače mladoženjin kum

Foto: Tanjug/AP

Uskoro će, Hju Grosvenor, vojvoda od Vestminstera, poznat i kao najbogatiji čovek u Ujedinjenom Kraljevstvu (ispod 40 godina), zahvaljujući ogromnom nasleđenom bogatstvu, oženiće svoju verenicu Oliviju Henson tokom velike ceremonije u Česterskoj katedrali.

Kada je srećni par najavio veridbu u aprilu prošle godine, vojvodine duboke veze sa britanskom kraljevskom porodicom predviđale su veliku zastupljenost kraljevskih članova na venčanju. U to vreme, i Čarls III i Kejt Midlton su bili dobrog zdravlja, a takođe se pretpostavljalo da bi Vilijam i Hari, vojvodini veliki prijatelji, mogli da ostave po strani svoje nesuglasice kako bi mu svojim prisustvom ukazali poštovanje.

Sada zbog lečenja karcinoma princeze od Velsa njeno prisustvo se čini malo verovatnim, a vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su već objavili da su ljubazno odbili poziv. Kraljica Kamila i Čarls III teško da će se pojaviti, i to bez obzira na Čarlsovu dijagnozu.

Pa šta bi onda mogao biti uzrok tome?

Uzimajući u obzir da je engleski kralj mladoženjin kum i da bi nepojavljivanje "tek onako" bilo skandalozno, jedino što preostaje jeste da se zagleda u prošlost i tamo pronađu odgovori - valjani razlozi.

Pre 20 godina desilo se nešto što predodređuje Čarlsovo odsustvo

Kada se ledi Tamara Grosvenor udala za Edvarda Van Kutsema 2004. godine, ceo Čester je stao. Ulice oko katedrale bile su prepune policije, fotografi su jurili motociklima dok su gosti stizali na proslavu. Među njima našla se i kraljica Elizabeta II, koja je izgledala sjajno u ljubičastoj haljini, njen muž, vojvoda od Edinburga, i unuci Hari i Vilijam.

Spajanje dve najznačajnije porodice u Engleskoj je u štampi opisano kao „venčanje veka“. Ali cena koju je trebalo platiti za prisustvo kraljevske porodice i kraljice Elizabete II bila je ta da su se morala poštovati stroga pravila protokola koja su im se "obila o glavu".

Da su tada još uvek nevenčani Kamila Parker Bouls i princ Čarls prihvatili poziv, Kamila bi morala da sedi nekoliko redova dalje od svog voljenog i takođe bi morali da dođu odvojeno u katedralu.

Tu se priča nije završila. Kažu da je to malo razbesnelo Kamilu i Čarlsa. Prema izvoru za "Dejli mejl", "Njihova veličanstva nisu zaboravila šta se dogodilo na venčanju Hjuove sestre. I dalje postoji velika napetost".

Tenzije su pojačane izveštajima da su se Emilia van Kutsem, mladoženjina majka i Kamila posvađale nakon što je svaka od njih navodno kritikovala ponašanje dece ove druge.

Čarls se na kraju oprostio od događaja za samo nekoliko dana do kraja, rekavši da je morao da poseti Vorminsterske kasarne da bi se sastao sa porodicama vojnika koji služe u Iraku.

Prema kraljevskoj autorki Sari Bredford, Kamila je bila toliko besna da je rekla Čarlsu da status kvo više nije prihvatljiv. Njihova veridba objavljena je tri meseca kasnije.

Zašto ne dolazi Hari, veliki mladoženjin drug?

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa već su isključeni sa venčanja sledećeg meseca, iako je Hju, koji ima bogatstvo procenjeno na 10 milijardi funti, navodno kum njihovog sina, princa Arčija.

Veruje se da je Hju smatrao da bi imidž Saseksa mogao da izazove tenzije sa kraljevskom porodicom. Kaže se da je Hariju greškom poslat mejl sa pozivnicom.

To mišljenje deli i kraljevski biograf Anđela Levin, koja u izjavama za "GB njuz" navodi da je kralj Čarls "prestao da razgovara sa porodicom Grosvenor dugi niz godina", uprkos činjenici da je pokojni otac sadašnjeg vojvode bio jedan od njegovih najcenjenijih pouzdanika.

Levin takođe tvrdi da su pre incidenta sa venčanjem, kralj Čarls i Hju Grosvenor bili veoma bliski i da su se "znali od kada su bili na Kembridžu".

U nedostatku zvanične potvrde koja pojašnjava da li će Kamila i Čarls prisustvovati venčanju ili ne, ono što znamo je da će oni biti na severu Francuske dan pre događaja na komemoraciji 80. godišnjice iskrcavanja u Normandiji, što izgleda kao idealan izgovor da se odbije poziv.

Kako je pre nekoliko nedelja objavio "Sandej tajms", vojvoda od Vestminstera je želeo da oba prinčeva prisustvuju venčanju, ali je odlučio da ne pozove Sasekse kako bi izbegao rizik da njihova svađa zaseni njihov veliki dan. Izvor je za publikaciju rekao: "Hju je jedan od retkih bliskih prijatelja Vilijama i Harija koji je održavao čvrste veze i liniju komunikacije sa obojicom. Voleo bi da se dogovore i usaglase stvari, ali je svestan da se to neće desiti pre venčanja.

Istina je da se Hari i Hju veoma dobro poznaju. Pored toga što je aristokrata kum njegovog sina Arčija, obojica su 2015. zajedno otputovali u Južnu Afriku sa ciljem da se bore protiv divljeg lova na nosoroga. Sada će njegovo odsustvo u Česteru na veliki dan verovatno biti poslednji ekser u kovčegu njihovog prijateljstva.

Ono što se čini zanimljivim, na osnovu najnovijih vesti, jeste da su Hari i Megan zapravo bili pozvani na venčanje, ali su odbili da prisustvuju. Prema pisanju "Dejli mejla", Hariju se ne bi se dopala činjenica da je Hju dao važnu ulogu na njihovom venčanju Vilijamu i zato neće da rizikuje.

(Ona.rs)