Danas je Sveta Velikomučenica Hristina: Otac je zatvorio zbog lepote, krio i mučio je

E. O.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je imala 11 godina je doživela prosvetljenje

Foto: Tanjug/AP

Hristina Tirska ili Hristina Bolsenska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka iz 3. veka i obeležava se 6. avgusta.

Rođena je u gradu Tiru u paganskoj svešteničkoj porodici. Otac Urban ju je pripremio za inicijaciju u pagansku sveštenicu, ali je ona u 11-toj godini doživela prosvetljenje i prihvatila hrišćanstvo, piše "Vikipedija". Nju je otac u to vreme zatvorio od sveta zbog lepote koju je imala, pa joj je namenio najviši sprat kule.

Predanje govori da nije mogla da trpi idolopokloništvo i da joj je poslan anđeo koji ju je prekrstio krsnim znamenjem i nazvao je nevestom Hristovom i poučio je veri.

Pokušavao je njen otac na svaki način da je prisili da se odrekne hrišćanske vere, pa ju je čak izveo na sud i predao je mukama u tamnici. Upravo u noći kada je nameravao da je ubije, otac je umro. Njegova dva namesnika, Dion i Julijan, produžili su njeno mučenje.

Njena postojanost u trpljenju i čudesa koja su se tom prilikom dešavala obratili su mnoge tirske neznabošce u hrišćanstvo. Za vreme mučenja Hristine i Dion je naprasno umro pred očima naroda. Njegov naslednik Julijan odsekao je Hristini grudi i jezik. Mučenica je uzela svoj jezik rukom i bacila ga u oči Julijanu, posle čega je on oslepeo, a posle toga je posečena mačem i časno je nastradala

Ovo su njene reči:

"Ovčica Tvoja Isuse, Hristina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.", piše "Crkva Ub".