„Ne želim više da budem maćeha – podizanje tuđeg deteta je iscrpljujuće“

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Žena je priznala da je došla do kraja strpljenja sa svojom pastorkom i da više ne želi da bude odgovorna za 12-godišnjakinju za koju kaže da uništava njeno mentalno zdravlje

Foto: Shutterstock

Jedna žena izazvala je opštu debatu nakon što je priznala da više ne želi da bude maćeha jer joj je to "iscrpljujuće". Kako je objasnila, ona i njen muž imaju 50/50 starateljstva nad njegovim detetom iz prethodne veze - i daju sve od sebe da sarađuju sa biološkom majkom devojčice.

Međutim, iako je sa njom imala „odličan” odnos, kaže da su stvari postajale sve teže kako je devojčica odrastala.

- Pomogla sam joj da izraste u neverovatnu devojčicu. Međutim, ona je sada starija, ima 12 godina, a užasne crte ličnosti njene majke je krvare i pretvaraju u nju - požalila se ova maćeha na popularnom forumu Reddit.

Ova žena tvrdi da se bivša njenog muža trudi da mu zagorča život što više može, i da je njihova zajednička ćerka to shvatila. A sada se ponaša i "glumata" na sličan način kao i njena biološka majka, jer je uverena da je to prihvatljiv način ophođenja prema ljudima.

- Osećam se kao da sam joj dovoljno dobra samo da je izvodim da da radi ono što želi, da trošim novac na nju, kupujem joj lepe stvari, itd. Imale smo zaista sjajnu vezu, ali sada svaki put kada se vrati od majke, potrebna su po tri solidna dana da se vrati u "normalu", a zatim opet ode i ceo proces teče iznova - objasnila je situaciju ova žena i dodala:

- Mentalno sam iscrpljena. Ona toliko kasni u školi, u njenoj zrelosti, u suštini u svemu. Osećam se kao da imamo posla sa 12 godina negativnog uticaja i traume koju pokušavamo da preokrenemo i nemam pojma odakle da počnem. Moj muž se u suštini ponaša kao ja sam njena majka, a ni njena majka ništa ne radi za nju, tako da se osećam kao da sam samohrani roditelj za dete koje nisam ni rodila.

Očajna, tražeći savet, žena je podelila i to kako cela situacija utiče na njeno mentalno zdravlje.

- Osećam se tako iskorišćeno i zaista razmišljam o "načo" roditeljstvu samo zbog svog mentalnog zdravlja. Tako sam umorna i tako se osećam sama - rekla je. "Načo" roditeljstvo inače je kolokvijalni zaziv za  maćehe koje tretiraju decu svog partnera kao prijatelje, a ne kao osobe koje izdržavaju pod svojim nadzorom.

Komentarišući njenu objavu, mnogi korisnici foruma su se složili da je ovo prevelika odgovornost da bi je preuzela sama.

- Osećam se kao da pričate moju priču. Volela bih da imam reči ohrabrenja ili saveta, ali kada to shvatite, javite mi - poručila joj je jedna forumašica, a druga dodala: - Ja sam u veoma sličnoj situaciji i svakako preporučujem da budete "načo" roditelj. Dali ste sve od sebe i otišli ​​​​više od toga, ali sada je vreme da njeni roditelji urade svoj deo. Niste ušli u taj odnos da biste preuzeli odgovornost svih drugih, tu ste za podršku.

- Molim vas, vodite računa o sebi, jer ako to ne učinite, to će pogoršati stvari. Istrošićete se na ništa, a takođe ćete razviti ogorčenost. Ako možete da napustite kuću na duži vremenski period, uzmite odmor ili idite u kuću porodice ili prijatelja i budi u miru samo sa sobom  - usledio je još jedan savet.

(Ona.rs / Mirror)