Potresna ispovest rođenog brata Kejt Midlton: Otvoreno o borbi sa depresijom i ko mu je najviše pomogao

M. M.
Vreme čitanja: oko 6 min.

Džejms Midlton, mlađi brat princeze od Velsa, objavljuje memoare u kojima govori o borbi sa depresijom i kako mu je njegov pas Ela pomogla da se izvuče kroz neke od najtežih trenutaka u životu

Foto-kolaž: GoffPhotos.com / Goff Photos / Zak Hussein / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Mlađi brat princeze Kejt, Džejms Midlton, napisao je memoare u kojima je dočarao uspone i padove sa kojima se suočavao tokom svog odraslog života, uključujući detalje o njegovim odnosima sa kraljevskom porodicom, kao i borbi sa depresijom.

Knjiga "Upoznajte Elu: Pas koji mi je spasao život" koji će biti objavljeni u SAD 26. septembra, iskreno istražuju njegovo mentalno zdravlje i misli o samoubistvu, i kako mu je njegova voljena koker španijelka Ela pomogla da ga ne povuče ponor. Dirljiva knjiga bavi se i nepokolebljivom podrškom koju mu je pružila njegova porodica, uključujući i sestru,  princezu od Velsa, zbog koje je i sam Džejms Midlton katapultiran u centar pažnje od njene udaje za princa Vilijama.

Poslednjih godina, Midlton je govorio o svojoj kliničkoj depresiji, postavši zagovornik podrške mentalnom zdravlju, međutim, ono što mnogo više zanima čitaoce su "sočni" detalji iz života kraljevske porodice, koji nisu dostupni javnosti, a koje je moguće saznati samo od onih koji sa njima vode vreme. Zato je ova knjiga privukla pažnju. On je iz prve ruke video kako njegova sestra postaje jedna od najpoznatijih žena na svetu i ima direktan pristup kraljevskom okrilju. 

Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

U razgovoru za Mirror, Džejms pripisuje svojoj sestri i zetu, pricu od Velsa, zasluge za podsticanje njegovog angažovanja da javno govori o mentalnom zdravlju i sopstvenom iskustvu.

- Kada sam prvi put javno govorio o svojoj depresiji, oni su pokrenuli svoju dobrotvornu organizaciju "Heads Together" i to je bilo sjajno za mene da naučim i razumem, i da imam platformu. Nisam tada verovao da mi je dozvoljeno da imam mentalno zdravlje ili depresiju, i taj posao je bio dobar katalizator da želim da progovorim, jer nikada ne mogu da izbegnem ili da se sakrijem od toga ko je moja sestra, i ja ću uvek biti njen brat. Ali to me je učinilo dovoljno sigurnim i imao sam njihovu podršku - izjavio je Kejtin mlađi brat.

I drugi mediji su se pozabavili pretraživanjem detalja koji se odnose na kraljevsku porodicu, pa je tako Newsweek pronašao pet najvećih otkrića iz memoara Džejmsa Midltona koji će uskoro biti objavljeni.

Nervoza pred kraljevsko venčanje

U svojim memoarima Midlton je po prvi put detaljno razmatrao događaje oko kraljevskog venčanja njegove sestre, uključujući i njegovu nervozu nakon što su ga zamolili da čita Bibliju tokom ceremonije.

- Sećam se kako sam ušao u opatiju – iznova zadivljen njenom veličinom i veličanstvenošću. Onda, mnogo ranije nego što sam očekivao, pojavio se moj znak - napisao je o tom trenutku, opisujući kako je predhodno išao na časove javnog govora kako bi sve bilo savršeno, zbog čega je sve instrukcije imao na parčetu papira: - Prišao sam govornici i stao, spreman da počnem. Ali gde je bio moj otrcani komad papira? Nisam mogao da ga vidim. Da li je bačen? Panika me je skoro obuzela. Onda sam okrenuo stranicu Biblije ispred sebe, i eto ga. Neko ga je, očigledno prikrio. Preplavilo me olakšanje. Čekao sam dok je velika opatija utihnula. Deset, možda čak i 15 sekundi sam odbrojao do četiri i sve što bi moglo poći po zlu mi je preplavilo um. Nisam bacio pogled na Ketrin i Vilijama, ne želeći da razmenjujem osmehe sa njima u slučaju da dobijem napad nervoznog smeha. Hteo sam da oboje budu ponosni na mene.

Midltonov govor prošao je bez problema i bio je naširoko hvaljen zbog njegove smirenosti pod pritiskom.

Kraljica je doživeo kao svoju baku

Osim što je čitaocima pružio veoma lični uvid u svoj život, Midlton je takođe pružio uvid u život iza zidova palate sa članovima kraljevske porodice. Pa tako kraljicu Elizabetu II poredi sa jednom od svojih baka, hvaleći njenu toplinu i razumevanje.

- Jedne godine smo kraljica i ja seli da slažemo slagalicu - napisao je o Božiću provedenom na kraljevskom seoskom imanju u Norfolku: - Bila je to vrsta aktivnosti u kojoj bih uživao sa svojim bakom i dedom, od kojih su svi četvoro umrli u periodu od tri godine kada sam bio tinejdžer. Tako da sam na neki način osećao da kraljica ispunjava tu prazninu u mom životu. I eto nas, zaokupljeni ovim svakodnevnim zadovoljstvom, u nesvakidašnjem društvu. I dalje je nadrealno, činjenica da sam bio tamo sa kraljicom: na to gledam sa čuđenjem.

Pišući o veštini pokojne kraljice da slaže slagalicu, Midlton tvrdi da ga je nadmašila.

- Često je stavljala pet komada na moj jedan. Imala je spretne prste dok sam ja bio nesposoban, skenirala bi tablu uvežbanim očima, ne zaustavljajući se čak ni kada bi ljudi došli da razgovaraju sa njom. I dalje bi ćaskala dok je "razbijala" delove. Nadao sam se da neće primetiti koliko sam malo doprineo - napisao je.

Misli o samoubistvu

Naravno, glavni fokus Midltonove knjige je njegova borba sa razumevanjem njegovog mentalnog zdravlja i kako mu je njegov pas Ela, pružila ljubav, podršku i motivaciju da traži stručnu pomoć. U jednom od odlomaka knjige priseća se večeri kada je u trenutku očaja razmišljao da se baci sa krova svog stana u Londonu.

- Koračam gore-dole, ali u mislima nema odmora od muke - napisao je: - Tamne misli se gomilaju u meni. Šta da učinim da ih zaustavim? Razmišljam o skoku sa krova. Ko bi me našao? Taksista u prolazu? Komšija? Pitam se, ako skočim, da li bi se to moglo protumačiti kao tragična nesreća? Na taj način bi moja porodica, iako bi očajnički tugovala, bila pošteđena dodatne torture saznanja da sam okončao život samoubistvom.

Nakon ličnog otkrića u vezi sa svojim mentalnim zdravljem, Midlton je otkrio da je potražio pomoć profesionalaca što je dovelo do dijagnoze kliničke depresije i poremećaja pažnje.

Porodična terapija

U drugom odlomku memoara, Midlton je govorio o ulozi koju su njegove sestre, princeza Kejt i Pipa Metjuz, imale na njegovu borbu za mentalno ozdravljenje. U njemu je po prvi put otkrio detalje intimne terapije na kojoj su saznali razmere njegovih problema.

- Katrin i Pipa razumeju - napisao je: - Ovo je prvi put da su postale svesne razmera mojih borbi i činjenica da su ovde sa mnom, toliko želeći da mi pomognu, tera me da plačem. Nisam rekao čak ni dr Pereiri koliko su mi misli lutale ka samoubistvu. On je taj koji, uz moj pristanak, sada razgovara sa mojim sestrama, jednostavno zato što mi je tako teško da artikulišem šta se dešava u mom umu. One slušaju i uče. Ketrin je već uradila mnogo posla kroz svoju inicijativu za mentalno zdravlje Heads Together, i postavlja dr Pereiri neka relevantna pitanja. Ona toliko razume.

Foto: Profimedia

Glupiranje Džorža i Šarlot

Knjiga međutim ima i vesele trenutke, pa tako Midlton otkriva reakcije svog nećaka i nećake, princa Džordža i princeze Šarlot, kada su se prvi put upoznali sa njegovom sadašnjom suprugom, francuskinjom Alize Tevenet.

Dok su se još zabavljali, jednom prilikom su ostali u kući njegovih roditelja u Bakingemširu nakon što je prisustvovao venčanju. Stigli su kasno uveče i otišli pravo u krevet, ne znajući da su princeza Kejt, princ Vilijam i njihovo troje dece takođe bili gosti u kući.

Ujutru kada je Tevenet ušla u kuhinju u Midltonovom dresu - neočekivano se suočila sa budućim kraljem i kraljicom Engleske.

- Uskoro smo svi ćaskali, a deca su postavljaju svakakva bezobrazna pitanja brzinom od 100 milja na sat - napisao je o Džordžu i Šarlot, opisujući njihovo kikotanje: - "Kako to da nismo bili tu kada su otišli ​​u krevet? A ko je ova dama? Je li ona tvoja devojka?" Rekao sam im da ona jeste moja devojka i upoznao ih sa njiom, a onda smo svi pričali i smejali se kao da je ona godinama deo porodice.

Midlton i Tevenetova su se venčali u Francuskoj 2021. godine i zajedno imaju jedno dete, Inigo, koji je rođen 2023. godine.

(Ona.rs / Newsweek)