Traže spermu pokojnog sina jer žele unuče: Konačno su pobedili bolnicu, znaju šta će da urade sa njom

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Par iz Indije želi da "dobiju" unuče od pokojnog naslednika

Foto: Shutterstock

Jedna zanimljiva priča dolazi nam iz Indije. Naime, roditelji su doživeli tragediju izgubivši sina koji nažalost iza sebe nije ostavio potomstvo. Međutim, oni su ipak pronašli način kako da im "ostane" unuče sa njegove strane.

Ovaj par je izjavio da je ostao oduševljen kada je sud u Delhiju naredio bolnici da im preda zamrznutu spermu mrtvog sina kako bi mogli da dobiju unuče preko surogat majke. Ova borba je trajala čitave četiri godine.

- Nismo imali mnogo sreće, izgubili smo sina. Ali sud nam je dao veoma dragocen dar. Sada bismo mogli da vratimo našeg sina - rekla je majka Harbir Kaur, prenosi "BBC".

Gospođa Kaur i njen suprug Gurvinder Singh su podneli peticiju sudu nakon što je bolnica Ganga Ram u Delhiju u decembru 2020. odbila da im da spermu njihovog sina koja je bila uskladištena u njihovoj laboratoriji za plodnost. Tridesetogodišnjem sinu para Prit Inder Singh dijagnostikovan je u junu 2020. ne-Hočkinsov limfom (oblik raka krvi) i primljen je u bolnicu na lečenje.

- Pre nego što je počeo sa hemoterapijom, bolnica mu je savetovala da čuva spermu jer bi lečenje moglo negativno da utiče na njen kvalitet - rekao je Gurvinder Sing.

Prit Inder, bio je neoženjen, pristao je i njegov uzorak je zamrznut 27. juna 2020. Umro je početkom septembra iste godine. Nekoliko meseci kasnije, kada su tugom pogođeni roditelji tražili pristup smrznutoj spermi sina, bolnica je odbila njihov zahtev. Par je potom podneo predstavku Visokom sudu u Delhiju.

Par, koji ima 60 godina, rekao je sudu da će odgajati svako dete rođeno koristeći uzorak sperme sina. A u slučaju njihove smrti, njihove dve ćerke su se na sudu obavezale da će preuzeti punu odgovornost za dete.

U nalogu, sudija je rekla da "prema indijskom zakonu, ne postoji zabrana posthumne reprodukcije" ako je vlasnik sperme dao pristanak. Ona je dodala da roditelji imaju pravo na uzorak jer u odsustvu supružnika ili dece postaju zakonski naslednici po Zakonu o hindu sukcesiji.

Par kaže da se obratio sudu jer su hteli da nastave sa njegovom "zaostavštinom" i da će im ta naredba pomoći da očuvaju vezu sa njim i da im porodično prezime nastavi.

Ona je dodala da porodica razmišlja o upotrebi njegove sperme u surogat majčinstvu i da je jedna rođaka pristala da bude surogat. Prema indijskom zakonu, komercijalno surogat majčinstvo je nezakonito.

(Ona.rs)