Učiteljica Ješić davne 1967. objasnila otpor očeva prema ispravnom vaspitanju: "Kako to da sin pere sudove?"

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Takvo poimanje, i zdrave rezone, imala je i učiteljica Ješić koja je, davne 1967., govorila o polnoj ravnopravnosti, na Radio Televiziji Beograd, osvrćući se na zameranja roditelja, pogrešnom vaspitanju kako muškaraca tako i žena, ističući da krivac nikad ne leži samo na jednoj strani

Kada je feminizam otvorio vrata ka slobodi mišljenja, govora, rada i ponašanja, sa ciljem da žena stekne pravo da iskaže svoj puni potencijal, prvobitna namera nije podrazumevala takmičenje između dva pola već želju da se premosti most podela.

Takvo poimanje, i zdrave rezone, imala je i učiteljica Ješić koja je, davne 1967., govorila o polnoj ravnopravnosti, na Radio Televiziji Beograd, osvrćući se na zameranja roditelja, pogrešnom vaspitanju kako muškaraca tako i žena, ističući da krivac nikad ne leži samo na jednoj strani. Odnosno, da smo mi žene prihvatale ono što nam se serviralo, a neke su čak i uživale u submisivnoj ulozi koju je nametao suprotan pol.

- To je ono što ja hoću da kažem, ali možda ne mogu da kažem kratko - vaspitanje! Mi možemo decu od početka učiti da nema muškog i ženskog posla. Stvarati jednake radne navike i onda ćemo dobiti ljude, ne sutra, nego kroz 30, 40, 50 godina koji će drugačije misliti i drugačije raditi. Međutim, imala sam otpor roditelja, otpor očeva. Na roditeljskom sastancima postavljali su pitanja: "Kako to?", "zašto to?', '"što ti tako našu decu učiš', "kako to da dečak pere sudove?" - govorila je i dodala:

- Pa sam deci često postavljala pitanje "šta tata radi kada dođe sa posla", na šta su uglavnom odgovarala "leži i čita novine", a na pitanje "šta mama radi?" govorili su "pere sudove", "kuva ručak za sutra", "sprema stan". Dakle, jeste, u pitanju su naše navike i tu nije kriv samo muškarac, tu je kriva i žena.

Ješić se takođe osvrnula na nedostatak zajedništva, koji se najviše ogledao u nedostatku reči "mi" i bio izraženo prisutan u svim životnim podelama. Jednostavno rečeno, ženska dela smatrala su se neophodnim i podrazumevanim, dok su muškarci svoje "male podvige" svrstavali u usluge koje čine supruzi.

- Meni smetaju navike i stavovi da se nešto radi ženi, jer se obično to kaže "perem TI sudove" ili "doneo sam TI sa pijace", ''tebi" znači, a nije "doneo sam nam sa pijace" i "perem nam sudove" - poentirala je.

(Ona.rs)