Kako se "oprema pokojnik": Prvi koraci koji prethode sahrani važni u teškim trenucima

Vreme čitanja: oko 2 min.

U narodu se smatra za veliku kaznu i prokletstvo ako neko umre bez sveće

Foto: Pexels/ Pavel Danilyuk

Smrt bliskih osoba uvek pored tuge budi i pometnju, nesnalaženje u prvim trenucima. Šta treba uraditi, kako spremiti telo pokojnika za sahranu? Kako doprineti da se odlazak jedne duše i fitički dostojno pripremi?

Kao prvi korak, važno je imati sveću.

"Čim se samrtnik počne razdvajati sa dušom, počne, dakle, lagano izdisati, priprema se sveća koja se pali, i stavlja iznad njegove glave, ili mu se stavi u ruke. Sveću pali najbliži i najdraži srodnik. Ocu ili majci sveću pali sin ili kćerka itd. Sveća se pali na sledeći način: Onaj koji pali uzme je, prekrsti se, celiva sveću, pali je šibicom i govori: Za pokoj duše moga (kaže srodstvo i ime). Bog da mu dušu prosti. Ostali prisutni tiho, šapatom izgovaraju – Bog da mu dušu prosti, i krste se. Sveća i njena svetlost simvolišu samoga Hrista koji je svetlost i koji osvetljava put duši svakoga čoveka koji u njega veruje. U narodu se smatra za veliku kaznu i prokletstvo ako neko umre bez sveće."

Čim pokojnik ispusti dušu, pristupa se pripremi za ukop.To podrazumeva različite radnje kao što su oblačenje i higijensko spremanje.

"Najpre se izvrši kupanje, brijanje i oblačenje pokojnika u svečano ukopno ruho. Kupanje vrši neki stariji čovek iz komšiluka ili žena ukoliko je žensko umrlo. Obično se telo istrlja vlažnim peškirima, muškarac se obrije, poseku nokti i obuče se novo odelo, koje pokojnik pripremi još za života. Tako opremljen pokojnik se postavlja na sto u nekoj velikoj sobi, ili ostaje u postelji u kojoj je preminuo, dok se ne pripremi kovčeg. Postavi mu se desna ruka preko leve na grudima, i ruke mu se svežu maramicom, tanjim peškirom ili debljim vunenim koncem; vežu mu se noge oko članaka, i glava ispod brade i preko temena, a oči mu se sklope."

Na ovaj način pokojnik je spreman za sahranu. Ukoliko se ne prenosi u kapelu, ostaje u kući, a njegovi ukućani su oko njega.

(Ona.rs /Spc-linz.at)