Srpsko čudo prirode: Reka Godina dugačka je 365 metara i veruje se da ispunjava želje

Jedna od najkraćih reka u Evropi izgleda kao iz bajke

Foto: Ivan Strahinić

Na desnoj obali Drine, u naselju Perućac, u Nacionalnom parku Tara nalazi se reka Vrelo ili, kako je još poznatija - reka Godina.

Dugačka je svega 365 metara, baš onoliko koliko svaka godina ima dana i važi za najkraću reku u Srbiji i jednu od najkraćih reka u Evropi.

Nastala je od snažnog kraškog vrela Perućac u podnožju Tare, a uliva se u Drinu vodopadom koji je visok 14 metara.

Uprkos tome što je veoma kratka, na Godini se nalaze i izvor, i ribnjak, i vodenica, i drveni mostovi...

Zanimljivo je da Godina nikada ne menja dužinu ni za milimetar, pa otud i verovanje da bi budući mladenci pre venčanja trebalo da dođu na ovu reku kako bi i njihova ljubav odolela svim iskušenjima i ostala nepromenjena kad izgovore sudbonosno "da".

Još jedna legenda prati Godinu. Veruje se da će svako ko prođe njenim tokom od početka do kraja imati sreće u narednih godinu dana.

Po drugom verovanju, Godina ispunjava želje; potrebno je noć pred dolazak pod jastuk staviti novčić i snažno zamisliti želju, a onda taj novčić poneti sa sobom, proći celim tokom i ubaciti ga u reku. Strpljenje je, kažu oni koji veruju da reka Godina ima posebnu moć, ključno - želja bi trebalo da se ostvari u narednih 365 dana.

U akciji izbora "Sedam srpskih čuda prirode", koju je organizovala Turistička organizacija Srbije, Drina sa rekom Vrelo, odnosno Godinom osvojila je prvo mesto.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Ja se zovem Viktor i naučiću vas kako se voli Srbija: Klinac (3) nam je u 10 reči sve objasnio

(Ona.rs)