Na jednoj od plaža ovog grčkog ostrva sniman je čuveni film Luka Besona

Kao najčešći razlog zbog koga se turisti odlučuju na izlet do Amorgosa navodi se poseta manastiru posvećenom Bogorodici

Foto: Pixabay/-moniek58

U senci čuvenog Santorinija i još čuvenijeg Mikonosa nalaze se i mnoga druga grčka ostrva iz grupacije Kiklada.

Jedno od njih, koje se po mnogo čemu izdvaja je i Amorgos. Najbliža ostrva su Ios i Naksos, mada je saobraćajno, osim sa atinskom lukom Pirej, povezan i sa ostalim ostrvima iz te grupacije.

Uprkos činjenici da je čuveno filmsko ostvarenje „Veliko plavetnilo“ (engl. The Big Blue) još 1988. godine snimano i na jednoj od plaža Amorgosa, čini se da to nije u velikoj meri uticalo na popularizaciju ovog grčkog ostrva. Istini za volju, turisti posećuju Amorgos, ali se ipak može reći da je uspeo da očuva autentičnost.

Foto: Pixabay/olleaugust

Glavna atrakcija Amorgosa

Kao najčešći razlog zbog koga se turisti odlučuju na izlet do Amorgosa navodi se poseta manastiru posvećenom Bogorodici. Uklesan u stenu, na 300 metara iznad nivoa mora, manastir Panagia Hazoviotisa je jedna od glavnih atrakcija na ostrvu.

Pretpostavlja se da je izgrađen tokom 11. veka kako bi u njemu bila pohranjena Bogorodičina ikona, koja je na Amorgos doneta iz Palestina, iz grada Hozovo. Otuda i naziv ove Svetinje, u kojoj se danas osim te, čuvaju i mnoge druge ikone i relikvije. Jedna od najinteresantnijih ikona datira iz 15. veka. Izrađena je u duhu kritske škole i na njoj je predstavljena zaštitnica Amorgosa, Presveta Bogorodica.

Izgrađen u tradicionalnom, kikladskom stilu, manastir je visok čak osam metara. Svetinja je široka tek oko pet, a duga oko 40 metara. Zanimljivo je da je materijal za gradnju dopreman sa ostrva Milos.

Predanje koje prati ovaj manastir i danas je živo. Prema njemu, tokom 8. i 9. veka, u vreme ikonoborstva, u zaliv Svete Ane, koji se nalazi u blizini manastira pristigao je brod iz Svete zemlje. Na neki čudan način tako je na ovo grčko ostrvo stigla i ikona Bogorodice, kojoj je posvećen manastir.

Prirodne lepote i tradicionalna arhitektura

Osim već pomenute Svetinje, turisti često odlučuju da posete Amorgos i kako bi videli plažu Svete Ane (gr. Agia Anna), na kojoj je sniman film Luka Besona „Veliko plavetnilo“.

Foto: Pixabay/olleaugust

Iznad glavnog grada ostrva može se videti i tvrđava, izgrađena tokom 13. veka, u vreme venecijanske vladavine Amorgosom. Tradicionalna kikladska arhitektura je ono što često opčinjava posetioce. Šetnja uskim ulicama grada Amorgosa ili Hore je obavezna. U kuli Gavras, u samom centru Hore, izgrađenoj tokom 16. veka, u vreme vladavine Venecije nalazi se Arheološki muzej ostrva.

Zbog karakteristika pejzaža, Amorgos se smatra odličnim izborom za ljubitelje planinarenja, pešačenja i ronjenja.

Katapola i Aegiali su mesta koja ne treba zaobići. Što se plaža tiče, Amorgos se može pohvaliti brojnim, uglavnom osamljenim plažama.

(Ona.rs)