Jedan od najjeftinijih evropskih gradova za kraći odmor nalazi se u Grčkoj

Nećete verovati koji grad je najskuplji za obilazak znamenitosti

Foto: Tanjug/AP

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja „Post Office Travel Money“, najbolju vrednost za jesenji kraći odmor u Evropi nude Atina i Lisabon.

Zanimljiv je podatak da je ovo prvi put u prethodnih 15 godina da su gradovi zapadne Evrope odneli primat u odnosu na istočnoevropske gradove, prema podacima analize 20 glavnih turističkih destinacija, navodi „Euronews.com“.

Osim ukupnih troškova putovanja, u procenu cene uzeto je u obzir i piće, tri obroka za dve osobe uz dodatak flaše vina, dva vikend noćenja u hotelu sa tri zvezdice, razgledanje i vožnja gradskim prevozom.

Foto: Pixabay/sandyjohnhood

Oko 240 evra u proseku koštaju vikend-putovanja u Atinu, što je za 15 odsto manje nego prošle godine i ujedno upola manje nego u prestonici Francuske, u kojoj su cene više za 25 odsto. Ali, uprkos rastu cena troškova, oko 25 odsto ispitanih putnika izdvojilo je upravo Pariz kao najbolji izbor za „city break“ ture.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, prosečne cene hotelskog smeštaja u Lisabonu porasle su sa 43 na 67 evra. Ipak, to nije uticalo na odabir ispitanika, pa se ovaj sunčani portugalski grad našao na drugom mestu tokom pomenutog istraživanja.

Foto: Pixabay

Među prvih deset evropskih gradova, odmah iza Atine i Lisabona, koji su dobar izbor za kraća, vikend-putovanja našli su se i sledeći gradovi:

  • Krakov
  • Riga
  • Budimpešta
  • Prag
  • Madrid
  • Berlin
  • Dubrovnik
  • Rim
Foto: Shutterstock

Najskuplji gradovi u svetu za „city break“ ture

Podaci iz ovog istraživanja ukazuju na to da su najskuplji gradovi za vikend-ture Amsterdam i Venecija. Smatra se da je povećanju troškova smeštaja na tim destinacijama i te kako doprineo nedostatak smeštajnih jedinica u odnosu na tražnju.

Foto: Tanjug/AP

U čak 15 od 20 gradova koji su bili nuđeni kao izbor došlo je do povećanja troškova smeštaja za oko 20 odsto. Zanimljivo je da je u Amsterdamu zabeležen rast od čak 104 odsto, zatim u Barseloni 67 i u Parizu 62 odsto.

Kada su u pitanju troškovi obedovanja u restoranima, oni beleže pad u polovini gradova koji su bili predmet izveštaja. Najjeftiniji obrok u restoranu za dve osobe je u Atini i iznosi 45 evra, dok će dvoje turista za obrok u nekom od restorana Stokholma platiti čak 162 evra, što je najskuplja opcija.

Ukoliko turisti žele da posete gradske znamenitosti, to će ih najviše koštati u Dubrovniku. Čak 66 evra je potrebno izdvojiti za posete gradskim muzejima, galerijama i drugim mestima u ovom hrvatskom gradu koja su interesantna u kulturnom i istorijskom smislu.

(Ona.rs)