Balta Berilovac je jedinstveno selo u Srbiji, ne samo zbog neobičnog imena

Staroplaninsko selo živi svih 365 dana u godini, ali je ovde najzanimljivije doći o Đurđevdanu, kad se održavaju “Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom”

Foto: Ivan Strahinić

Na kapiji Stare planine, jednog od tri najposećenija ski-centra u Srbiji, nalazi se Balta Berilovac, planinsko selo koje turisti najčešće biraju kao polaznu tačku za upoznavanje lepota Parka prirode “Stara planina Babin zub”.

Iako mnogi bivaju zbunjeni jedinstvenom arhaičnom arhitekturom, upravo ona postaje jedan od razloga zbog kojih se posetioci Stare planine uvek vraćaju u ovaj kraj.

Kuće su pravljene od naboja, pa su zato dugovečne i održavaju toplotu zimi, a hladovinu leti, a tremovi iznad podruma i prizemlja predstavljaju jedinstveni spomenik narodne arhitekture.

U selu, naravno, ima i etno-domaćinstava i modernijih objekata za odmor, ali upravo ovi stari više od stotinu godina privlače pažnju, jer odolevaju zubu vremena.

Lepoti Balta Berilovca doprinose i Ćustička i Crnovrška reka, koje upotpunjavaju rustičnu panoramu sela.

Tu su i tezge na kojima su izloženi domaći džemovi, ajvar, prirodni sokovi od voća i povrća, med… Meštani ovog sela neobičnog naziva ne nameravaju da napuste svoja ognjišta, ali ni da, bez obzira na godine i zdravstvene probleme koje starost nosi, odustanu od proizvodnje zimnice.

Balta Berilovac živi svih 365 dana u godini, ali je ovde najzanimljivije doći o Đurđevdanu, kad se održavaju “Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom”. Manifestacija počinje blagoslovom i pozivom zapovednika čobanima i okupljenom narodu, kao i osvećenje lekovitog bilja. Potom slede sportske čobanske igre, takmičenje u pripremi starinskih jela, izbor najlepše čobanice…

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)