Vodeća zelena destinacija Indijskog okeana polako, ali sigurno oživljava turizam

Konfederacija turizma Madagaskara kao razloge za tako sporo oživljavanje turističkog sektora navodi se najpre nedostatak usluga, a zatim i rast cena avionskih karata

Foto: Pixabay/aga2rk

Nakon što je zemlja ponovo otvorila granice za međunarodne turiste u aprilu prošle godine, čini se da se turizam na Madagaskaru polako ali sigurno vraća.

Manjak usluga i posetilaca, ali i rastuće cene avionskih karata uticale su na to da potencijal za razvoj turizma u prethodnom periodu ostane uglavnom neiskorišćen.

Destinacija poznata po svojoj privlačnosti i jedinstvenom biodiverzitetu, ali i rajskim plažama i povoljnim vremenskim prilikama, Madagaskar je ipak u periodu između januara i novembra prošle godine ugostio samo 106.000 turista, što je tri puta manje nego u periodu pre pandemije, prenosi „Breakingtravelnews“.

Konfederacija turizma Madagaskara kao razloge za tako sporo oživljavanje turističkog sektora navodi najpre nedostatak usluga, a zatim i rast cena avionskih karata.

Učesnici u turističkom sektoru se ipak nadaju da će makar i mali pomak ohrabriti zemlju da napravi neka značajnija poboljšanja u vezi sa infrastrukturom. Nedostatak letova u domaćem saobraćaju i sve oštećeniji putevi, u velikoj meri otežavaju pristup pojedinim lokacijama na Madagaskaru.

Foto: Pixabay/aga2rk

Budući da je zemlja ovenčana titulom Vodeće zelene destinacije Indijskog okena za prošlu godinu od „World Travel Awardsa“, Ministarstvo turizma Madagaskara očekuje dolazak 300.000 posetilaca tokom 2023. godine.

Ipak, ne može se osporiti da je pandemija imala veliki uticaj na turizam Madagaskara. Potencijalno je u tom sektoru ugroženo 44.000 direktnih učesnika i 300.000 indirektnih.

Sa ciljem oživljavanja turizma, brojna udruženja, turističke agencije i drugi učesnici su fokus usmerili na lokalni turizam, istovremeno stavljajući i ekoturizam u centar interesovanja. Iako je i do sada takva vrsta turizma funkcionisala na Madagaskaru, sada se smatra ključnom za oživljavanje čitavog sektora.

Video: Zovu ih duhovi noći, žive u matrijarhatu a njihov dom je Madagaskar: Pogodite ko su?

(Ona.rs)