Zemlja čiji stanovnici žive u potpunom skladu sa prirodom: Namibija je dragulj Afrike

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pustinja Namib je zaslužna za nastanak naziva ove zemlje

Foto: Pixabay/andreasgoellner

Neke od najviši peščanih dina na svetu nalaze se u ovoj južnoafričkoj državi. Namibija je poznata i po jedinoj pustinji na svetu, u kojoj obitavaju veliki sisari, ali i po još mnogo čemu.

Zemlja koja posetiocima nudi neke od gotovo neverovatnih pejzaža leži na obalama Atlantika. Kroz njenu teritoriju protiče i reka Fish, čiji je kanjon jedan od najvećih u celom svetu.

Pet je oblasti u Namibiji u geografskom smislu i svaka od njih je interesantna na svoj način. Dve od tih oblasti su pustinjske.

Mada postoje podaci o ljudskim naseobinama još iz oko 25.000 godine pre naše ere, tek polovinom 19. veka su istraživači počeli u većem broju da posećuju unutrašnjost ove afričke zemlje. Bilo je tu i kopača i lovaca na slonovaču, ali i misionara. Prethodno su zabeležene posete dvojice evropskih moreplovaca, ali praktično sve do polovine 19. veka, ova zemlja nije bila naročito interesantna za istraživanja.

Foto: Pixabay/kolibri5

Jedinstvenost Namibije

Savršen sklad između prirode i stanovnika Namibije, vidljiv je skoro na svakom koraku. Gotovo polovinu ukupne površine zemlje zauzimaju kako nacionalni parkovi, tako isto i prirodni rezervati, podaci su sa sajta Visitnamibia.

Rezultat toga jeste bogatstvo živog sveta, pa su neki od uobičajenih stanovnika ove južnoafričke zemlje slonovi, lavovi i nosorozi, ali i antilope, leopardi i druge životinje. Uz ružičaste flamingose, u vodama koje okružuju Namibiju slobodno plivaju foke, a na obali se mogu videti i pelikani.

Adrenalinski zavisnici zaista mogu da uživaju prilikom posete ovoj zemlji. Od vožnje po pustinjskim dinama, pecanja i skijanja, do trka izdržljivosti, ziplajna i planinarenja, sve su to aktivnosti koje će im biti na raspolaganju.

Najbolji način za povezivanje sa prirodom je poseta nekim od najfascinantnijih pejzaža, kojih u Namibiji ima pregršt.

Foto: Pixabay/kolibri5

Neka od atrakcija nekadašnje nemačke kolonije

Širom istočnog dela zemlje, ali i na teritoriji Bocvane i Južnoafričke republike, proteže se pustinja Kalahari, poznata po Bušmanima koji u njoj žive.

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pustinja Namib je zaslužna za nastanak naziva ove zemlje. Naime, na takozvanom nama jeziku, termin "namib" označava "ogromno", navodi Wikipedia.

Foto: Pixabay/onkelglocke

Smatra se da je upravo pustinja, koja se proteže duž obala Altantskog okeana, najstarija u celom svetu. U njoj se nalaze značajna nalazišta dijamanata, ali i soli i volframa.

Kanjon reke Fish najveći je kanjon na tlu Afrike, a drugi na svetu po veličini. Odmah nakon Velikog kanjona u Arizoni.

Često se regioni u kojima se nalaze reke Kavango i Zambezi karakterišu kao „namibijski raj močvarnih staništa“. Upravo na tom području obitava i veliki broj ptica, pa ne čudi što je taj deo zemlje jedan od omiljenih za ljubitelje prirode.

Foto: Pixabay/kolibri5

Za oporavak endemske vrste znane kao crna impala najzaslužniji je Nacionalni park "Etosha", koji je ujedno i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Namibije. Za nacionalni park je proglašen 1907. godine, a danas u njemu obitava čak više od 400 vrsta ptica, te 114 vrsta velikih i malih sisara, kao i mnoge vrste ribe i gmizavaca i drugih životinja. Posebno je atraktivan crni, a odnedavno i beli nosorog, koji se u ovom nacionalnom parku može videti.

(Ona.rs)