Kavala je grad bogate i duge istorije, a ni plaža joj ne manjka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poseta Starom gradu Kavale i upoznavanje brojnih znamenitosti učiniće da se u ovaj grad zaljubite na prvi pogled

Foto: Pixabay/thanasispp

Mnogim srpskim turistima Kavala je najpre poznata kao grad na putu za ostrvo Tasos, koje je jedna od često biranih destinacija kada je u pitanju letovanje u Grčkoj.

Od Soluna je Kavala udaljena nešto više od 160 kilometara i osim sa Tasosom odlično je saobraćajno poevazana i sa drugim grčkim ostrvima, poput Rodosa, Hiosa, Samosa, Patmosa, Ikarije i drugih.

Foto: Pixabay/busbasgeorge

Poseta Starom gradu Kavale i upoznavanje brojnih znamenitosti učiniće da se u ovaj grad zaljubite na prvi pogled.

Više od 2.500 godina istorije

Grad u kome se preprliću istorija i kultura, ali i uređene plaže i priroda - sve je to Kavala, čija istorija je duža od 2.500 godina, navodi "Discovergreece".

Tvrđava na vrhu brda iznad grada i danas ostaje kao nemi čuvar koji svedoči o bogatoj istoriji Kavale. Sa nje se pruža neverovatan pogled na grad i Egejsko more.

Budući da je početkom prošloga veka ovaj grad važio za jednog od većih izvoznika duvana, to ne čudi što se u Kavali mogu videti i skladišta duvana.

Čuveni Kamares, lučki akvadukt dug oko 270 metara, i danas je jedan od simbola grada. Isto kao i Stari svetionik, koji se nalazi na šetalištu.

Plaže u Kavali

Mnoge plaže ovog okruga nagrađene su Plavom zastavicom, što jasno ukazuje na njihovu čistoću.

Ulaz na glavnu plažu u gradu Rapsani je besplatan, navodi "Kavalagreece", a posetiocima su na raspolaganju i sadržaji u vidu kafeterija i taverni. Do nje se može stići lokalnim autobusima.

Plaža Kalamica još je jedna od gradskih plaža, koja je takođe dostupna lokalnim autobusima. I na samoj plaži i u njenoj bližoj okolini nalaze se ugostiteljski objekti, a ulaz na ovu plažu se ne naplaćuje.

Na oko dva kilometra udaljenosti od grada nalazi se još jedna uređena plaža. Perijali je delimično organizovana, a poznata je po tavernama, u kojima se uglavnom služe morski specijaliteti.

Batis je prirodna uvala koja se nalazi na oko četiri kilometra od Kavale. Ulazak na ovu uređenu plažu, koja je takođe nosilac Plave zastavice se naplaćuje, a posetiocima su na raspolaganju brojni sadržaji i aktivnosti.

Foto: Pixabay/foula3

Još jedna plaža u Kavali na kojoj se naplaćuje ulaz je Toska. Nosilac je Plave zastavice i nalazi se na oko pet kilometara od grada, sa kojim je dobro povezana autobuskim linijama. Na toj plaži je i hotel više kategorizacije, kao i različiti ugostiteljski objekti.

Sa pravom se plaža Amolofi u blizini Nea Peramosa smatra jednom od najlepših u tom delu Grčke. Plaža je udaljena nešto manje od 20 kilometara od Kavale i nosilac je Plave zastavice. Ulazak se ne naplaćuje, iako je plaža organizovana i poseticima nudi mogućnost uživanja u brojnim sadržajima.

(Ona.rs)