Najstariji morski park na Mediteranu krije autentičnu prirodu ostrva Mljet

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priroda i bogato istorijsko nasleđe čine ovo hrvatsko ostrvo posebnim

Foto: Pixabay/b52tresa

Veći deo površine hrvatskog ostrva Mljet zapravo je teritorija nacionalnog parka, koji je ujedno i najstariji morski park na području čitavog Mediterana.

Na osmom mestu po veličini u celoj zemlji, ostrvo Mljet karakteriše oko 2.500 sunčanih sati na godišnjem nivou.

Uz kristalno čisto more i obilje zelenila, izuzetno je značajno i istorijsko nasleđe ovog ostrva, koje se nalazi u blizini Dubrovnika, te ostrva Korčula i poluostrva Pelješac, navodi"Mljet.hr".

Autentična priroda

Zbog činjenice da je u pitanju područje nacionalnog parka, ostrvo Mljet važi za mesto koje karakterišu autentične prirodne lepote. Uz to, u pitanju je lokacija koju karakteriše blaga mediteranska klima.

Foto: Pixabay/urbaneszti0

U toku leta je oko 24 stepena Celzijusa prosečna temperatura vazduha na Mljetu, dok se tokom zime spusti na devet podeoka iznad nule.

Izuzev bogate prirode, na ostrvu postoje i dva jezera. Oba jezera, i Veliko i Malo su slana, što ih čini posebno atraktivnim za posetioce ostrva.

Foto: Pixabay/ivanbagic

Mljet je brodskim linijama povezan sa Dubrovnikom, Pelješcem i Korčulom, tako da je lako do njega stići. Na ostrvu postoje tri luke, s tim što je samo luka Sobra trajektna, navodi "Ferrycroatia", dok su Polače i Pomena namenjene katamaranima i drugim plovilima.

Istorijske znamenitosti Mljeta

Ne mogu se pominjati istorijske atrakcije ovog hrvatskog ostrva, a da se ne pomene nacionalni park. Ulazak u jedan od najprostranijih, ali i najstarijih hrvatskih nacionalnih parkova se naplaćuje, a posetiocima se nude brojne aktivnosti. Plivanje i ronjenje, te vožnja kajakom i biciklizam, tek su neke od njih.

Najposećenije atarkcije ovog nacionalnog parka sasvim sigurno su pomenuta slana jezera.

Foto: Pixabay/filipfilipovic

Na ostrvu Svete Marije, koje se takođe nalazi na području nacionalnog parka, smešten je četiri veka star benediktanski samostan. U cenu ulaznice za posetu Nacionalnom parku Mljet uključena je i poseta ovoj znamenitosti, a na svakih sat vremena do ostrva saobraća brod.

U Polačama se mogu videti i ostaci rimskog utvrđenja, za koje se smatra da datira iz petog veka.

Odisej i Mljet

Posebno je atraktivna poseta Odisejevoj pećini, za koju se vezuje i zanimljiva legenda. Prema njoj, starogrčki junak je u njoj bio zarobljen tokom svojih putešestvija.

Foto: Pixabay/keeeen

A da bi sve bilo još interesantnije, vrlo slična legenda se vezuje i za ostrvo Malta, budući da su ova dva ostrva neretko "mešana" u istorijskim spisima zbog sličnosti naziva, ističe "Wikipedia".

Ulazak u Odisejevu pećinu moguć je samo čamcem. A ako se poseti oko podneva, nema sumnje da će turisti biti očarani neverovatnom igrom svetlosti.

(Ona.rs)