Turizam je na putu da se oporavi i dostigne nivo pre početka pandemije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos različitim vrstama globalnih pritisaka, najnoviji podaci ukazuju na to da je obim putovanja oporavljen u iznosu od 75% putovanja tokom 2019. godine. Očekuje se da će se prošlogodišnji trend nastaviti i ove godine, mada verovatno nešto sporije

Shutterstock

Evropska komicija za putovanja je tokom prethodnog meseca objavila izveštaj za četvrti kvartal prošle godine o turizmu na evropskom tlu i trendovima, koji ga prate, ali i predviđanjima.

Najpre zbog veće potražnje, a zatim i zbog ušteđevine akumulirane u periodu pandemije, oporavak putovanja je sve intenzivniji.

Iako putovanja na udaljenije destinacije kaskaju za onima, koja se odnose na posetu bližim destinacijama, izgledi za ovu godinu deluju ohrabrujuće.

Foto: Tanjug/AP/Miroslav Lelas

Uprkos različitim vrstama globalnih pritisaka, najnoviji podaci ukazuju na to da je obim putovanja oporavljen u iznosu od 75% putovanja tokom 2019. godine. Očekuje se da će se prošlogodišnji trend nastaviti i ove godine, mada verovatno nešto sporije.

Što se predviđanja tiče, međunarodna putovanja na evropskom tlu će se vratiti na nivo pre početka pandemije najverovatnije 2025. godine, dok bi domaća putovanja u Evropi trebalo da dostignu taj nivo već naredne godine.

- Radujemo se 2023. godini i očekujemo da će turistički sektor u Evropi nastaviti svoj snažan oporavak – prokomentarisao je objavljivanje izveštaja Luis Arauho, predsednik ETC-a, navedeno je na korporativnom sajtu.

Foto: Shutterstock

Takođe je dodao da su putovanja u Evropi na kratke relacije mahom već uspostavljena, tako da je "pažnja turističke industrije sada okrenuta ka putovanjima na duge relacije".

Evropska putovanja napreduju

Krajem prošle godine je nastavljen oporavak putovanja u Evropi, na šta je uticala kako velika potražnja, tako i činjenica da su mnogi imali prilike da sačuvaju novac namenjen putovanjima tokom pandemije.

Prema pdoacima iz pomenutog izveštaja, skoro jedna od dve destinacije je zabeležila oporavak veći od 80%, u poređenju sa periodom pre početka pandemije.

Najbrži oporavak zabeležile su destinacije na jugu Mediterana. Zbog viših cena, aktuelne su bile pristupačnije destinacije i to Turska, Luksemburg i Srbija, ali i Grčka i Portugal, koje se približavaju nivou od pre početka pandemije. Najsporiji oporavak beleže destinacije na istoku Evrope, zbog trenutno aktuelne situacije.

Najveći pad je zabeležen kako u Finskoj i Litvaniji, tako i u Rumuniji i Letoniji.

(Ona.rs)