5 najboljih plaža na Sitoniji: Neke od njih su najatraktivnije na celom Halkidikiju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema Kasandri “gledaju” letovališta Gerakini, Psakudia, Metamorfosis i Nikiti, te Neos Marmaras, u čijoj blizini se nalazi i čuveno odmralište Porto Karas, zatim Toroni i Porto Kufo

FOTO: Shutterstock

Našim turistima među omiljenim, drugi krak poluostrva Halkidiki, Sitonija je poznata po nestvarnim tirkiznim nijansama mora, obilju zelenila, odličnoj gastronomskoj ponudi i pitoresknim selima.

Sitonija se može pohvaliti sa gotovo stotinu plaža, od koje su mnoge nosioci Plave zastave.

Prema Kasandri “gledaju” letovališta Gerakini, Psakudia, Metamorfosis i Nikiti, te Neos Marmaras, u čijoj blizini se nalazi i čuveno odmaralište Porto Karas, zatim Toroni i Porto Kufo. Nasuprot njima, na strani Sitonije okrenutoj prema poluostrvu Atos nalaze se Ormos Panagias, Vurvuru, Sarti i Kalamici.

Iako je prilično nezahvalno među toliko fantastičnih plaža izdvajati neku, vremenom su ipak neke od njih postale omiljenije turistima.

1. Kavurotripes

Poznata i kao Portokali ili Orange beach, ova plaža se nalazi na oko deset minuta vožnje od Sartija. Sa nje se pruža fantastičan pogled prema Svetoj gori, ističe “Sithoniagreece”.

Foto: Telegraf/M. Đorđević

Kilometrima duga, ova plaža je zapravo sačinjena od više manjih plaža i uvala, prekrivenih peskom bele boje. Deo koji se smatra glavnim je organizovan i na njemu se nalazi bar, koji nudi mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

2. Karidi

U južnom delu Sitonije nalazi se jedna od najposećenijih plaža. Mada nije organizovana, u njenoj blizini se nalaze bar i restoran. Karidi plaža poznata je po dugom plićaku, pa se smatra odličnim izborom za mališane i neplivače.

Foto: Telegraf/M. Đorđević

3. Sarti

Ovenčana Plavom zastavicom, Sarti plaža je duga nekoliko kilometara i sa nje se može uživati u pogledu na poluostrvo Atos. Na plaži ovog letovališta nalaze se i brojni ugostiteljski objekti, u okviru kojih je moguć najam plažnog mobilijara. Isto tako postoje i delovi na kojima posetioci mogu koristiti lične rekvizite.

Foto: Shutterstock

4. Kalamici

Još jedna od fantastičnih plaža u južnom delu poluostrva posetiocima nudi uživanje u pravom smislu te reči. Plaža Kalamici se nalazi u zalivu, pa je karakteriše mirno more i zaštićenost od vetrova.

Iako je ova plaža srednje veličine, prilično je dobro organizovana, na njoj se mogu pronaći i delovi za slobodan boravak. Posetiocima se, pored ostalog, nudi i mogućnost različitih sportskih aktivnosti.

Foto: Telegraf/M. Đorđević

5. Toroni

Duga peščana plaža ujedno je i najpopularnija na Sitoniji. Uprkos brojnim posetiocima, na njoj obično nije gužva. Odlično je organizovana, a može se pohvaliti i odličjem Plave zastave. Ipak, posebno se roditeljima mališana i neplivačima savetuje dodatan oprez, budući da je ova plaža poznata po nagloj dubini.

(Ona.rs)