Srce vlaške kuhinje na tanjiru: Da li znate šta je žmare?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Specijalitet koji se čuva vekovima

Mirisi tradicije i viševekovnog jela vode nas u selo Kladurovo u opštini Petrovac na Mlavi.

Tamo je i ove godine održana 14. manifestacija "Žumarijada", koja neguje tradicionalno spremanje specijaliteta žmare.

Žmare ili žumare se nekada spremalo na velikim slavljima i veoma je popularno u vlaškim selima. O tome koliko je pažnje uloženo u ovaj specijalitet, ono što ga još čini posebnim jeste i to da se pored kazana provede čitavih 16 sati. 

Dobro raspoloženje i osmeh je ono što je vladalo svakim čovekom tamo. "Zar nakon tolikog spremanja imaju energije?"-pitate se. Odgovor je "Da!", čak je ispraćeno i narodnom muzikom i ansamblima folklornih društva.

Žmare se spremaju od jagnjećeg mesa, kukuruznog brašna i praziluka, a recepti se smatraju starim čak oko 300 godina. Ovo jelo uvršteno je na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine.

Znate kako kažu: "Ne bi trajalo toliko, da ne vredi" u šta smo se i uverili.

Kladurovo je zablistalo na još jednom podsetniku Srbiji kakve kulinarske čarolije ima.

(Ona.rs)