U ovoj vili Vrnjačke Banje odsedale su najpoznatije ličnosti srpske istorije: Kako danas izgleda "Vila Emilia"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Bogata istorija očuvana je u zidovima ovog objekta", navodi menadžerka za Ona.rs

Vrnjačka Banja jedna je od najpoznatijih banja u Srbiji, a pored blagodeti koje nudi za zdravstene potrebe, mesto je bogato raznin turističkim atrakcijama.

Veliki broj atrakcija ima korene u dalekoj istoriji ovog mesta, pa tako i arhitektura. Vrnjačka Banja je nekada bila poznata po brojnim vilama, koje su odisale luksuzom tog vremena.

Jedna od najpoznatijih vila u Vrnjačkoj banji jeste "Vila Emilia", koja je kroz vreme menjala vlasnike, pa tako i ime. Nalazi se u neposrednoj blizini promenade, a krasi je i dalje očuvan izgled iz doba kada je sagrađena.

Ova vila živi u punom sjaju baš kao i ranije, te i dalje ima veliku posećenost, a gosti koji odsedaju prvi put vrlo brzo postanu stalni i veliki obožavaoci ove predivne građevine.

- Vila datira iz 1929. godine i bila je vlasništvo dr Živadinovića, a prvi naziv vile bio je "Vila Aleksandar". Kada je dr Živadinović došao iz inostranstva i video blagodeti Vrnjačke Banje, odlučio je da svoje znanje i iskustvo iskoristi i prenese kroz ovu vilu na goste, koji i sami žele da osete čari koje nudi ova banja - navodi Nataša Ćurčiev, menadžerka ove vile.

Vrlo brzo ova vila postaje izuzetno popularna u Srbiji, te su u njoj odsedali i poznata lica nekadašnje Srbije. Među njima su se nalazili pisci, političarki, filozofi i istoričari. O tome da je vila ugostila veoma znamenite ličnosti tog doba, svedoče fotografije i razglednice.

- Ivo Andrić je bio naš gost, a takođe su bili i pesnici poput Desanke Maksimović, a svojevremeno tu je boravio i kralj Petar Prvi Karađorđević - dodaje Ćurčiev.

Kasnije, promenom vlasnika vile, ona je dobila zvanje hotela, koji je nosio ime prestonice - "Hotel Beograd".

Spoljašnjost vile nije promenjena, samo je osvežena u saradnji sa "Zavodom za zaštitu spomenika Kraljevo", ali unutrašnjost ove prelepe građevine odiše kombinacijom novog i starinskog stila.

Vilu krasi bogata istorija koju na najbolji način pokušavaju da održe "živom" oni koji o vili brinu; tako i sami gosti mogu da se pohvale odsedanjem u jednom pravcatom spomeniku kulture. Vilu krasi modernizovan stil sa bazenom, a iako je u srcu banje, mir i privatnost su uspešno usklađeni sa veoma živim delom grada.

Kako nam otkriva naša sagovornica, turizam banje je u usponu, sve je više lica sa kojima se i vila redovno susreće. Ovaj objekat je kombinacija kulture, istorije i prestiža jednog davnog vremena, spojenih modernom vezom.

(Ona.rs)