Danas džamija, crkva Svete mudrosti nekada je bila najznačajnija hrišćanska svetinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao jedan od simbola grada na Bosforu, ova svetinja svedoči o dugoj, bogatoj i nadasve burnoj istoriji drugog najznačajnijeg grada u Turskoj

Foto: Telegraf.rs

Nekada najveća hrišćanska bogomolja, crkve Svete Mudrosti u Istanbulu danas je poznata kao Velika džamija Aja Sofija.

Kao jedan od simbola grada na Bosforu, ova svetinja svedoči o dugoj, bogatoj i nadasve burnoj istoriji drugog najznačajnijeg grada u Turskoj.

Ne samo da je čak tri puta podignuta iz temelja, već je, kako ističe “Muze.gen.tr” najstarija i najbrže završena bogomolja na celom svetu.

Izuzev Mramornim morem i Bosforom, istorijsko poluostrvo na čijem vrhu se nalazi Aja Sofija okruženo je sa treće strane Zlatnim rogom.

Aja Sofija na fotografiji nastaloj tokom 1890-ih godina. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/United States Library of Congress

Nastanak današnje svetinje

Prvobitno poznata kao Velika crkva, tek u periodu nakon petog veka se pominje kao crkva Svete mudrosti, odnosno Agia Sofia. U periodu vizantijske vladavine tim prostorom, crkva je igrala značajnu ulogu u životu hrišćanskih vernika u Konstantinopolju, odnosno Carigradu, a korišćena je i kao mesto na kome su krunisani mnogi vladari.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Godine 360. car Konstancije podigao je prvobitnu crkvu na mestu današnje. Budući da je ta bazilika imala drveni krov, to ne čudi što je tokom nemira 404. godine u potpunosti spaljena. Iako ne postoje materijalni ostaci te svetinje, postoje indicije da su cigle, koje su otkrivene u skladištu današnje džamije, zapravo delovi Velike crkve.

Nedugo nakon toga, 415. godine je car Teodosije Drugi rekonstruisao prvobitnu građevinu, ali je i ona porušena u periodu vladavine cara Justinijana i to na dan 13. januara 532. godine.

Aja Sofija, detalj monumentalnog crteža „Pogled na Konstantinopolj” dansko-nemačkog renesansnog slikara i gravera Melhiora Lorka iz 1559, kada je već više od jednog veka ona služila kao džamija. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/catalogue.leidenuniv.nl/Gts-tg

Upravo je car Justinijan i zaslužan za gradnju današnje Aja Sofije i taj poduhvat je započeo iste godine kada je prethodna bogomolja, koja se nalazila na tom mestu, uništena. Prvo bogosluženje u današnjoj crkvi Svete mudrosti održano je na dan 27. decembra 537. godine, kada je upriličena i prigodna svečanost.

Istorijski muzej

Iako je i poseta ovoj svetinji fascinantna sama po sebi, u okviru zdanja Generalne uprave za zemljišne knjige i katastar funkcioniše i Istorijski muzej Aga Sofije, u kome se posetiocima nudi prilika da bolje upoznaju istoriju svetinje dugu oko 1.700 godina, navodi “Istanbul.goturkiye”.

Mnogi artefakti u ovom zdanju su izloženi prvi put i dostupni javnosti, što posetu muzeju čini još interesantnijom.

Izložbena postavka podeljena je u četiri segmenta, koji predstavljaju periode samog zdanja. Najpre je prikazan period dok je Aja Sofija bila hrišćanska bogomolja, zatim islamska, a potom i period kada je funkcionisala kao muzej, dok je četrvti deo postavke onaj koji se odnosi na noviji istorijski period.

(Ona.rs)