Jedno od najpoznatijih letovališta Turske: Alanja krije mnoge znamenitosti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uz Muzej herbarijuma i Arheološki muzej Alanje, pažnju posetilaca ovog turskog grada posebno privlači Muzej grada Alanje

Foto: Pixabay

Crvena kula postala je mnogima sinonim za jedno od najpoznatijih letovališta Turske.

Činjenica da Alanja ima i aerodrom jedan je od osnovnih razloga za tako dobru posećenost. A kada se tome dodaju i odlične plaže, brojne atrakcije i bogat noćni život, uz kvalitetne smeštajne kapacitete, sasvim je jasno i zbog čega je ovo letovalište jedno od najposećenijih u zemlji.

Već pomenuta Crvena kula, sasvim sigurno je jedna od najpoznatijih znamenitosti Alanje. Izgrađena tokom 13. veka, u doba vladavine Seldžuka, posetiocima nudi mogućnost da bliže upoznaju i taj period istorije grada.

Vožnja žičarom do zamka Alanje svakako predstavlja jednu od turistima interesantnih aktivnosti tokom boravka u ovom poznatom letovalištu Turske.

Alanja / Foto: Pixabay

Čuvene plaže

Iako u letovalištu postoje i mnoge druge zanimljive plaže, dve se izdvajaju. Obe su ovenčane Plavom zastavicom, što jasno govori i o kvalitetu vode i o kvalitetu samih plaža, dok se jedna od njih često pominje i kao najlepša plaža u čitavoj zemlji.

Nedaleko od istoimene pećine nalazi se plaža Damlataš, a odmah do nje je i, nadaleko čuvena Kleopatrina plaža, koja se smatra jednom od najlepših plaža Turske, navodi „Antalyatouristinformation“.

Alanja / Foto: Pixabay

Prema legendi, naziv potiče iz davnih vremena, kada je čuvena egipatska kraljica sa izabranikom svog srca plivala baš u tim vodama i uživala u ljubavnom zanosu na toj plaži.

Muzeji Alanje

Uz Muzej herbarijuma i Arheološki muzej Alanje, pažnju posetilaca ovog turskog grada posebno privlači Muzej grada Alanje.

Foto: Pixabay/Alanja

Zdanje u kome se nalazi istorijski muzej grada svrstava se, sa pravom, među najlepša arhitektonska zdanja Alanje, koja svedoče o tradicionalnom stilu gradnje.

Muzej grada nalazi se u samom centru, a kako navodi „Visitalanya“, ulazak je potpuno besplatan.

Izuzev mogućnosti upoznavanja drevne istorije grada, poseta ovom muzeju, koji se prostire na tri sprata, pruža mogućnost uvida i u noviju istoriju Alanje. Na stotine artefakata koji svedoče o bogatoj i dugoj istoriji grada mogu se videti u ovom muzeju, koji je poznat i po organizaciji različitih, vrlo zanimljivih radionica.

(Ona.rs)