Samo u ovom rezervatu prirode u Srbiji još postoje stare, autohtone sorte životinja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zahvaljujući turističkom brodu koji nosi naziv „Umbra“, posetioci rezervata mogu uživati u plovidbi rekom Zasavicom

Foto: RINA

Brojne reliktne biljne i životinjske vrste obitavaju na području specijalnog rezervata prirode u severnom delu Mačve. Pored toga što se područje Specijalnog rezervata prirode Zasavica svrstava među poslednja močvarna područja, koja su očuvana u izvornom obliku, ujedno je to i jedino područje u našoj zemlji, u kome obitavaju domaće životinje starih rasa, ističe „Serbia.com“.

Jedinstvena riba je stanovnik Zasavice

Uz mnogobrojne biljne i životinjske vrste koje obitavaju na području Specijalnog rezervata prirode Zasavice, koji zauzima površinu od 1.825 hektara, jedna riba je jedinstvena.

Iako u Zasavici živi 25 vrsta riba, ona čiji je latinski naziv Umbra kameri je posebna.

U pitanju je vrsta koja „može i do deset sati da izdrži bez vode“ i koja je svrstana među ugrožene životinjske vrste na svetskom nivou.

Koliko je fascinantan živi svet ovog rezervata prirode pokazuje i prisustvo biljne vrste poznate pod nazivom Vodena stupica (lat. Aldrovanda vesiculosa). Razlog zbog koga se baš ova biljka izdvaja u odnosu na mnoge druge, koje takođe rastu na tom području, vrlo je zanimljiv. Naime, postojalo je uverenje da je ta biljka na području naše zemlje iščezla.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Plovidba kroz Zasavicu

Građevina visoka 18 metara, izrađena od drveta, zapravo je vizitorski centar rezervata. Sa tornja ove konstrukcije se pruža izuzetan pogled kako prema prostranom pašnjaku, tako i prema reci Zasavici i delu njenog toka, na kome je i najšira i najlepša, navedeno je na zvaničnom sajtu Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Još jedna od turističkih atrakcija je i dolap, koji je smešten u blizini vizitorskog centra, kao i zanimljiva muzejska postavka, u kojoj se mogu videti predmeti i alati koji su bili korišćeni i u domaćinstvu i u poljoprivredi tokom minula dva veka. Tačnije krajem 19. i u prvim decenijama prošloga veka.

Zahvaljujući turističkom brodu koji nosi naziv „Umbra“, posetioci rezervata mogu uživati u plovidbi rekom Zasavicom. Ovaj turistički brod plovi tokom reke, koji se smatra najlepšim, a koji se proteže u dužinu od sedam kilometara od Valjevca u pravcu Šumareve ćuprije.

(Ona.rs)