Otvara se Festival zahvalnosti posvećen koprivi: Užitak kraj reke uz specijalitete napravljene od ove biljke

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od pamtiveka koristi se i u medicinske svrhe, a ova manifestacija to i naglašava

Foto: Privatna arhiva

Kopriva, u narodu poznatija pod nazivom žara je samonikli korov, ali je zbog svojih lekovitih svojstava zaslužila ni manje ni više - Festival zahvalnosti. Tako su u Etno-selu"Sunčana reka" kod Loznice nazvali manifestaciju koju će prvi put organizovati u subotu 25. maja.

- To je manifestacija u čast koprivi, za koju se od davnina zna da je lekovita, pa smo osmislili da u našem Etno-selu pokažemo šta sve može od koprive da se pripremi. Neke proizvode će izlagači doneti, a većinu će pripremati na licu mesta pred posetiocima.

Foto: Privatna arhiva

Za troje učesnika koji budu pripremili najukusnija jela obezbedili smo novčane nagrade - kaže Ružica Starčević, direktorka Etno sela "Sunčana reka".

Na ovom festivalu posetioci će imati priliku da degustiraju čorbe, pite, salate, sokove, sirupe, čajeve i druge đakonije kao što je sir od koprive. Za pripremu specijaliteta koriste se svi delovi biljke i njeno seme, koji imaju blagotvorno i lekovito dejstvo kod brojnih oboljenja.

- Goste očekuju zdrava hrana i pića od koprive, prijatan ambijent pored Drine na tri plaže: Šotrinoj, Bibinoj i Plaži vrtovi Sunca, gde se festival održava, kao i zanimljiv zabavni program - rekla je Ružica Starčević.

Foto: Privatna arhiva

U duhu tradicije koju neguju u ovom etno-kompleksu, priprema se i izložba rukotvorina; nastupiće folklorne i muzičkih grupe koje neguju tradicionalnu muziku.

(Ona.rs)