Telegraf u studiju gde se snima popularna turska serija: Vladavina čuvenog sultana počela proročkim snom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tragom Osmanskog carstva i dinastije Osmanlija, bili smo u gradovima i na mestima od istorijske važnosti

Foto: Telegraf.rs

Istanbul je bio glavni grad Turske skoro pet vekova, od 1453. godine do proglašenja republike, 1923. Danas ima do 18 miliona stanovnika, kažu lokalci. Nalazi se na dva kontineta, a srećni putnici koji smeštaj nađu na Bosforu, pogledom biraju rumelijski - evropski - ili anadolijski - azijski deo. Ipak, nešto je teže odlučiti šta obići. U neposrednoj blizini nalaze se Veliki bazar, Aja Sofija, Plava džamija, pa i luka, šetalište, butici, lokali i sve ono što čini gradski život.

Međutim, na oko 45 minuta vožnje, i dalje u Istanbulu, nalazi se Bozdag studio. To je mesto na kom se snimaju čuvene turske serije, koje govore o periodu Osmanskog carstva. Manje poznat od Aja Sofije, značajne i za pravoslavni svet, koja postoji još od 6. veka ili Cisterne bazilike, jednako stare, u kojoj se u to vreme u vizantijskom carstvu skladištila pijaća voda za rastući grad, a koja svojim neobičnim izgledom budi maštu ljubitelja filmova "Hari Poter" ili "Gospodar prstenova", velelepni filmski studio duboko se urezuje u pamćenje turista.

Nalazi se na velikom prostoru sa mnogo objekata, među kojima je scenografija, ali i lokal za odmor uz kafu s ratlukom, ograđeni prostor za konje, prostorija za fotografisanje u autentičnim kostimima iz serije i uopšte vremena Osmanlija, prodavnica sa suvenirima, u kojoj su i fotografije glumaca sa seta, nakit, oružje, kape i obuća.

Seriju "Osnivač Osman", posvećenu osnivaču vladaske kuće Osmanlija i Osmanskog carstva, gleda 3,5 miliona ljudi, sa ponosom ističu domaćini - glumci. Goste rado provode po delovima imanja; dajući im malj u ruke, uče ih replikama i delove serije oživljavaju pred kamerama njihovih telefona.

Prva prestonica carstva - Biledžik

Tragom Osmanlija stiže se i u Biledžik. Mesto sa oko 75.000 stanovnika prva je prestonica Osmanskog carstva. U mestu Sogut u okrugu Biledžik Osman Gazi je započeo svoju vladavinu. Tu se danas nalaze grob njegovog oca, njegove druge supruge i njenog oca, velikog verskog učitelja tadašnjeg vremena Šeika Edebalija.

Prema legendi, rođenje Osmanskog carstva otkriveno je kroz san Osmana Gazija. On je u snu video da je mesec izašao iz šeika Edebalija, i ušao u njegova nedra. Tada je iz njegovih nedara počelo da raste drvo, a grane da se šire svetom. Šeik Edebali je ovaj san protumačio kao predznak osnivanja svetske imperije.

Tu se nalazi i muzej na otvorenom, koji slikom vodi kroz priču o nastanku carstva. Sa 36 sultana u nizu dugom oko 200 metara, upoznavanje sa istorijskim činjenicama je jednostavno, a neobičan ambijent - ispunjen cvećem i drvećem - upotpunjuje ugođaj.

Bursa na Uneskovoj listi

Pre Istanbula prestonica je bila u Jedrenu, a pre Jedrena u Bursi. Ovaj biser Turske u pamćenju ostaje u bojama - belo i plavo; mermer i prostranstvo. Ima oko tri miliona stanovnika i na Uneskovoj je listi svetske baštine. U njoj je znamenita Ulu (Velika) džamija, izgrađena na samom kraju 14. veka. To je prva monumentalna građevina sa više kupola, čak 20, među osmanskim džamijama.

Među ostalim znamenitostima grada daleko je prepoznat Kozahan. Koza na turskom znači čaura, a odnosi se na čaure svilene bube. Ovaj bazar poznat je po tekstilu, pre svega po svili.

(Ona.rs)