Priroda Island nije štedela: Fascinantni pejzaži koji oduzimaju dah ovde su česti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izuzev glečera i vulkana, te mnogih, u najmanju ruku fascinantnih lokacija, Island je i lokacija na kojoj se može videti Aurora borealis

Foto: Tanjug/Tamara Đurić

Sa populacijom od oko 380 hiljada stanovnika, “Zemlja vatre i leda”, kako se Island često naziva, spada u red zemalja koje su najređe naseljene.

Da sve bude još interesantnije, u Rejkjaviku, glavnom gradu Islanda i njegovoj okolini živi čak oko dve trećine ukupnog broja stanovnika zemlje.

Razlog zbog koga Island prati pomenuta krilatica treba tražiti u činjenici da se upravo na području te zemlje izuzev nekih od najaktivnijih vulkana, takođe nalaze i neki od najvećih glečera, ističe “Visiticeland”.

Izuzev glečera i vulkana, te mnogih, u najmanju ruku fascinantnih lokacija, Island je i lokacija na kojoj se može videti Aurora borealis. Gotovo nestvarna polarna svetlost je na Islandu vidljiva u periodu od septembra do meseca aprila.

Rejkjavik / Foto: Pixabay

Brojne atrakcije Rejkjavika

Među brojni atraktivnim lokacijama i građevinama u glavnom gradu Islanda i njegovoj okolini, prilično je nezahvalno izdvajati neku. Jednostavno, u Rejkjaviku ima toliko atraktivnih mesta, da turisti ne uspeju sve da ih obiđu.

Visoka 74,5 metara, crkva Halgrimskirkja je ne samo najviša građevina na celom Islandu, već i svojevrstan simbol Rejkjavika. Sa tornja ovog zdanja, izgrađenog u periodu od 1945. do 1986. godine, pruža se nestvarno lep pogled prema glavnom gradu Islanda, a kako ističe “Reykjaviktips”, otvorena je za posetioce skoro svakog dana.

Ispred crkve može se videti i statua, koju su darovele SAD povodom hiljadu godina od osnivanja Parlamenta Islanda, 1930. godine. U pitanju je statua sina Erika Crvenog, Leifa Eriksona. Postoji verovanje da je upravo on, čak više od pet stotina godina pre Kolumba, zapravo bio prvi naseljenik Severne Amerike sa evropskog područja.

Foto: Pixabay

Nedaleko od šetališta i centra grada, a u blizini koncertne dvorane “Harpa”, koja je još jedna od atrakcija Rekjavika, nalazi se i “Sun Voyager”. Zapravo je u pitanju umetničko delo, koje je izrađeno od nerđajućeg čelika i koje mnoge asocira na vikinški brod. Zbog refleksije koju tvori sunčeva svetlost, ovo mesto je čest izbor turista za fotografisanje u glavnom gradu Islanda.

(Ona.rs)