Italija, kraljica UNESCO lokaliteta: 59 lepota pred kojima zastaje dah

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za ljubitelje putovanja i poznavaoce svetskih prirodnih i kulturnih znamenitosti nema mnogo iznenađenja – listu deset zemalja sa najviše lokaliteta od značaja za svetsku baštinu otvara Italija, a zatvara Iran

Foto: Tamara Kostić i Boris Milošević

Malo je verovatno da vas do sada ništa nije inspirisalo da posetite Italiju, ali podatak da sa 59 lokaliteta drži primat na UNESCO-voj listi svetske baštine možda bude presudan.

Rezultat ne iznenađuje ako se zna obim neverovatnog kulturnog i pejzažnog nasleđa koje ova zemlja poseduje. Deset od tih lokacija se nalazi u Lombardiji, ali je gotovo svaka italijanska regija podarila nešto svetskoj baštini.

Na listi koja obuhvata kulturne i prirodne znamenitosti uključujući gradove, arheološke lokalitete, prirodne rezervate i pejzaže, između ostalih, nalaze se i istorijski centri Rima, Sijene i Firence, gradić Mantova, Portovenere i priobalje Cinque Terre, Dolomiti, brežuljci Proseka, katedrala u Pizi i Modeni, Alberobelo sa svojom specifičnom arhitekturom… Nudeći uvid u različite aspekte istorije, kulture i prirodnih lepota, svaka od lokacija sa liste je od izuzetne vrednosti i značaja ne samo za italijansku već i svetsku baštinu.

Pogledajte galeriju:

Sa Velikim zidom ali i brojnim prirodnim spektaklima, Kina zauzima drugo mesto na UNESCO-voj listi. „Bronzanu medalju“ sa 53 lepote nosi Nemačka. Dovoljno je pomisliti na Versaj, pa znati zašto se i Francuska visoko kotira. Na sredini liste deset vodećih zemalja i sa samo jednom lokacijom manje u odnosu na Francusku, nalazi se Španija koju je kvalifikovalo 50 lokaliteta među kojima su gotička katedrala u Burgosu i Gaudijeva arhitektonska čuda. Indija i Meksiko nalaze se na šestom i sedmom mestu, a za njima sledi Velika Britanija. U Rusiji se nalazi 31 UNESCO nasleđe, pa je na devetom mestu, a listu vodećih zatvara Iran, piše "Whc.unesco.org".

(Ona.rs)