U drugom gradu po veličini u ovoj evropskoj zemlji ima čak više od 2.500 mostova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten na ušću reka Bila i Alster u reku Elbu, u severnom delu zemlje, Hamburg je poznat i kao grad sa brojnim mostovima

Foto: Pixabay/manne1409

Sa površinom nešto većom od 755 kvadratnih kilometara, Slobodni i hanzeatski grad Hamburg, kako glasi njegov zvanični naziv, nalazi se na visokom, drugom mestu u celoj Nemačkoj po veličini. Ujedno je i na teritoriji Evropske unije sedmi grad po površini koju zauzima.

Smešten na ušću reka Bila i Alster u reku Elbu, u severnom delu zemlje, Hamburg je poznat i kao grad sa brojnim mostovima. Kako navodi „Vikipedija“, ima ih čak više od 2.500.

I upravo to je jedna od specifičnosti ovog evropskog grada.

Foto: Pixabay/lacherlott

Jedan od najlepših gradskih vidikovaca

Crkva poznata među lokalnim stanovništvom i pod nazivom „Mišel“ zapravo je posvećena Svetom Mihailu i izuzetno je značajna građevina ne samo centralnog gradskog područja, nego i celog Hamburga.

Na mestu na kome se danas nalazi ova svetinja protestanata ranije je postojala prva crkva koja je uništena usled udara groma, ali i druga, koja je uništena tokom požara, ističe „Hamburg.com“. Današnja svetinja je izgrađena 1912. godine. Kasnije je oštećena u toku Drugog svetskog rata, s tim da je i obnovljena.

I dok se crkveni toranj uzdiže na visini od 132 metra, vidikovac sa koga se pruža neverovatan pogled na grad i okolinu nalazi se na 106 metara visine.

Ono po čemu toranj na ovoj crkvi još poznat jeste i zvono sa satom, koje se na njemu nalazi, a koje je najveće u celoj zemlji.

U kripti crkve poznate po lokalnom nazivu “Mišel” nalazi se i dve hiljade grobnica, dok svetinja može da primi 2.500 ljudi.

Foto: Pixabay/kookay

Skladišta kao gradska atrakcija

Tek jedna od atrakcija grada Hamburga je i “Speicherstadt”, što se slobodno prevodi kao “Grad skladišta”, navodi “Hamburg.com”. Budući da je u pitanju najveći kompleks skladišta na celom svetu, to je i uvrršten na listu UNESCO-a. Zauzima površinu od čak 260 hiljada kvadrata i datira iz poslednjih decenija 19. i prvih decenija minulog veka.

Ova turistička atrakcija nalazi se na obali reke Elbe i nekada je funkcionisala kao slobodna gradska zona. Danas se posetiocima nudi mogućnost da se bliže upoznaju sa istorijom grada, te da prošetaju vijugavim ulicama tog dela Hamburga.

Nemački carinski muzej se nalazi u tom delu grada, u kome se kroz izložbenu postavku mogu upoznati ne samo sa carinom, nego i sa istorijom šverca u luci, a tu je, pored ostalih atrakcija i Međunarodni pomorski muzej, kao i Muzej prototipova automobila.

(Ona.rs)