Zovu je "Gibraltar na Dunavu“, a građena je čak 9 decenija: Upoznajte najprepoznaljiviji simbol Novog Sada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko je značajna i za to vreme neosvojiva bila ova tvrđava, jasno pokazuje i to što je prozvana „Gibraltar na Dunavu“

Foto: Nikola Bilić, Telegraf/J.S.

Iako je zaslužan za granju mnogih utvrđenja širom Evrope, kao najznačajnije delo francuskog arhitekte, ali i vojskovođe i pisca, markiza Sebastijana Vobana, izdvaja se Petrovaradinska tvrđava.

Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju ovaj simbol Novog Sada jeste trajanje gradnje. Gotovo devet decenija, odnosno 88 godina je građeno ovo utvrđenje.

Smenjivali su se austrijski carevi na vlasti, a gradnja je trajala. Osim u periodu vladavine Leopolda Prvog i Josifa Prvog, gradnja Petrovaradinske tvrđave odvijala se i tokom vladavine carice Marije Terezije, te cara Josifa Drugog, ističe „Visitnovisad“.

Koliko je značajna i za to vreme neosvojiva bila ova tvrđava, jasno pokazuje i to što je prozvana „Gibraltar na Dunavu“.

Foto: Telegraf/J.S.

Simbol Novog Sada

Sa čuvenim „Pijanim satom“ i odlično očuvanim ostacima utvrđenja, Petrovaradinska tvrđava danas je znak raspoznavanja glavnog grada Vojvodine.

Nakon prelaska preko Varadinskog mosta i čak 214 stepenika, stiže se do tvrđave, sa koje se pruža fantastičan pogled prema Dunavu i gradu.

Podsećanja radi, Petrovaradinska tvrđava danas važi za jedno od najbolje očuvanih utvrđenja na Dunavu. Ujedno je po veličini na drugom mestu na evropskom tlu.

Uz Muzej i Arhiv Novog Sada, koji se na području tvrđave nalaze, ovo utvrđenje je i domaćin čuvenom festivalu „Exit“, a može se pohvaliti i odličnim ugostiteljskim objektima.

Zauzima površinu nešto veću od 110 hektara. Izuzev nadzemnog dela, posebno je zanimljiv podzemni deo Petrovaradinske tvrđave. Pored toga što ide čak četiri sprata u dubinu, ima i nekoliko desetina duge hodnike. Posetiocima voljnim da otkriju i ovaj deo tvrđave su na raspolaganju ture u pratnji vodiča Muzeja grada Novog Sada.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Atrakcija tvrđave

Šetnja Petrovaradinskom tvrđavom, kafa ili obrok u nekom od ugostiteljskih objekata, ali i uživanje u pogledu na grad i reku Dunav, mnogima su sasvim dovoljni za uživanje.

Međutim, ono što se ne propušta prilikom obilaska Petrovaradinske tvrđave je, bez sumnje, fotografisanje pored čuvenog „Pijanog sata“. Tačnije tornja na kome se nalazi posve neobičan sat.

Zapravo je u pitanju toranj, koji je gradu darovala austrijska carica Marija Terezija.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

I ništa to ne bi bilo neobično da kazaljke na satu nisu drugačije od uobičajenih. Tačnije, na ovom satu mala kazaljka pokazuje minute, dok velika pokazuje sate. Razlog je prilično jednostavan, za vreme kada je sat, odnosno kula postavljena. Naime, u to doba su dunavskim lađarima bili mnogo bitniji sati, nego minuti. Tako je i došlo do ovog zanimljivog detalja, prosto zato što je velika kazaljka bila uočljivija izdaleka.

Zanimljivo je pomenuti i to da sat ima mehanizam, koji zahteva ručno navijanje, što se i danas poštuje. Zato su Novosađani i posetioci Petrovaradinske tvrđave nagrađeni zvonjavom, koja se može čuti na svaki puni sat.

(Ona.rs)