Ovo prelepo ostrvo jedno je od naposećenijih na Karibima zahvaljući njemu: Posvetili su mu i muzej

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogo toga je na Jamajci posvećeno Bobu Marliju, koji je na ostrvu i rođen i čijom zaslugom je svet dobio priliku da uživa u sjajnim zvucima rege muzike

Jamajka. Foto: Pixabay/Nadi17

Među Velikim Antilima, koje zapljuskuju vode Karipskog mora, treće po veličini je ostrvo Jamajka. Danas je to jedna od posećenijih karipskih destinacija.

U vreme španske vladavine Jamajka je nosila naziv Santjago, da bi današnji naziv ostrvo dobilo nakon osvajanja od strane Ujedinjenog Kraljevstva.

Počev od 6. avgusta 1962. godine, kako navodi „Vikipedija“, Jamajka postaje nezavisna. Međutim, budući da je država Jamajka jedna od zemalja koja je članica „Komonvelta“, zvanično je britanski kralj Čarls Treći na njenom čelu.

Zemlja regea

Mnogo toga je na Jamajci posvećeno Bobu Marliju, koji je na ostrvu i rođen i čijom zaslugom je svet dobio priliku da uživa u sjajnim zvucima rege muzike.

Foto: Pixabay/Michelle_Raponi

Zato i ne čudi što upravo na Jamajci postoji i Muzej Boba Marlija. Smešten je u kući, u kojoj je ovaj čuveni muzičar, inače rođen na ovom karipskom ostrvu, proveo poslednje godine života. U njoj je Bob Marli živeo od 1975. godine, pa do smrti, 1981. godine.

Samo šest godina kasnije je ovaj muzej otvoren, a kako je navedeno na zvaničnom sajtu Muzeja Boba Marlija, u njemu se može videti umetnikovo „lično blago“.

Pored mogućnosti upoznavanja muzičarevog života, posetiocima muzeja su na raspolaganju i prodavnice poklona i ploča, kao i galerija fotografija, pa čak i pozorište u kome ima 80 mesta.

Nestvarno plavo

Kao jedna od prirodnih atrakcija Jamajke izdvaja se čuvena Plava rupa (engl. Blue Hole), koja se još pominje i pod nazivom Cool Blue Hole, ali i Tajni vodopadi i ostrvo Guli (engle. Gully), ističe „Viator“.

Nazvana tako zbog nestavrno lepih nijansi plave boje, ova morska pećina privlači mnoge turiste.

Da bi se stiglo do ove ostrvske atrakcije, koja opčinjava ljubitelje prirode posebno, ali i adrenalinskih aktivnosti, potrebno je proći kroz bujnu vegetaciju. Upravo ta vegetacija zaslužna je i za vodopade, koji se u Plavu rupu ulivaju i čine je još atraktivnijom.

(Ona.rs)