Zapljuskuju ga vode Egejskog mora: Ovo je treće ostrvo po veličini u Turskoj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukupna dužina obale je oko 38 kilometara, a na ostrvu su prisutne i fenomenalne plaže

Foto: Shutterstock

Nedaleko od samog ulaska u prolaz Dardanele, u Egejskom moru, nalazi se ostrvo Tenedos, kako je današnja Bozdžada (tr. Bozcaada) bila nazivana u antičkom periodu.

Sa površinom nešto manjom od 38 kvadratnih kilometara, Bozdžada je treće ostrvo po površini u celoj zemlji.

Ukupna dužina obale je oko 38 kilometara, a na ostrvu su prisutne i fenomenalne plaže.

Sa kopnom je Bozdžada povezana redovnim trajektnim linijama i vožnja traje oko pola sata.

Foto: Shutterstock

Bogato antičko nasleđe

Iako na ostrvu nisu vršena ozbiljnija arheološka istraživanja, već na prvi pogled je sasvim jasno da ga krasi bogato antičko nasleđe. Uticaj grčke, ali i drugih civilizacija koje su njime vladale, vidljiv je na gotovo svakom koraku, navodi „Bozcaadarehberi“.

Danas na ostrvu živi većinsko tursko stanovništvo, iako su tu nekada zajedno živeli Grci i Turci. Ipak, tek 25 do 30 Grka danas žive na ostrvu, ali je primetan i trend povećanja broja stanovnika, koji mahom dolaze na Bozdžadu iz većih gradova. U toku leta se broj ljudi na ostrvu kreće između pet i deset hiljada.

Foto: Shutterstock

Očuvanje prirodnih resursa je imperativ na ostrvu Bozdžada. Zato i ne čudi što postoje ograničenja po pitanju dozvola za gradnju, iako se turizam polako ali sigurno značajno razvija.

Foto: Shutterstock

Dvorac kao simbol ostrva

Još u antičkom periodu izgrađen je zamak Bozdžada, koji je danas jedna od najpoznatijih ostrvskih znamenitosti, navodi „Visitturkey“. Upravo odatle pruža se, možda i najlepši pogled na ostrvo i plavetnilo Egeja, koji ga okružuje.

Foto: Shutterstock

Glavni i istoimeni grad ostrva odiše mediteranskom atmosferom. Krase ga uske, krivudave ulice, obilje zelenila i zdanja okrečena u belu boju. I baš zbog specifične arhitekture i obilja bugenvalija, mnogi posetioci uočavaju grčki uticaj na ostrvu Bozdžada.

Na obodu glavnog grada nalazi se Ajazma, pravoslavni grčki manastir, koji svedoči o bogatoj istoriji ostrva sa verskog aspekta. Nedaleko od svetinje nalazi se i istoimena plaža, koja važi za jednu od najpoznatijih na ostrvu.

(Ona.rs)