Zlatna medalja koju je osvojio prvi grčki maratonac, čuva se na ovom ostrvu u Egejskom moru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostrvo Skiros se neretko pominje i u antičkim mitovima, a za Grčku je naročito značajno zbog jednog detalja

Foto: Shutterstock

Najjužnije ostrvo u grupaciji Sporada, koje zapljuskuje Egej, udaljeno je tek nešto više od tri sata vožnje od Atine.

Ostrvo Skiros se neretko pominje i u antičkim mitovima, a za Grčku je naročito značajno zbog jednog detalja.

Medalja koju je Spiros Luis osvojio pobedom u maratonu na prvim modernim Olimpijskim igrama, kako navodi „Visitgreece“ čuva se u okviru vizantijskog zamka, koji je jedna od turističkih atrakcija Skirosa. U unutrašnjosti zamka se mogu videti i manastir posvećen Svetom Đorđu iz 10. veka, kao i ostaci svetinje koja je izgrađena vek ranije.

Pogled koji se sa mesta, na kome se nalazi ova ostrvska atrakcija pruža, još je jedan od razloga zbog koga brojni turisti posećuju vizantijski zamak na Skirosu.

Foto: Shutterstock

Poniji na Skirosu

Neko bi očekivao da se prilikom posete ovom grčkom ostrvu najpre upoznaje sa istorijskim znamenitostima i plažama. Istini za volju, ni jednih ni drugih na Skirosu ne manjka.

Međutim, ono po čemu je još ovo egejsko ostrvo poznato zapravo nema veze ni sa jednim ni sa drugim.

Na oko deset kilometara udaljenosti od Hore, glavnog grada ostrva specifičnog po obliku amfiteatra, u kome je izgrađen, nalazi se Aherunes. Mesto je najpre posećeno od strane onih turista, koji žele da uživaju na nekoj od fenomenalnih plaža u okolini, ali i ljubiteljima različitih sportskih aktivnosti na vodi.

Upravo u blizini tog mesta mogu se videti i poniji, koji su svojevrstan zaštitni znak ostrva. Naime, u pitanju je rasa, koja poreklo vodi od rase latinskog naziva Hipparion mediteraneum, za koju se veruje da potiče još iz perioda paleolita.

Danas se na Šetlandskim ostrvima mogu sresti „moderne rase“ tih konja.

Plaže Skirosa

Neke od najpoznatijih ostrvskih plaža nalaze se nedaleko od glavnog grada. Ali na Skirosu postoje i one plaže do kojih nije baš tako lako stići. Ipak, trud se isplati.

Najpopularnija plaža je Molos, navodi „Greeka“ i udaljena je tek oko četiri kilometra od Hore, kada se krene u pravcu severa.

Foto: Shutterstock

Na putu od Hore prema luci, ka jugu, nailazi se na još jednu popularnu plažu. Oko pet kilometara plažu Aspous deli od glavnog grada. Iako na ovoj peščanoj plaži nema naročitih sadržaja, sem par grčkih taverni, blizina glavnom gradu je primarni razlog za posetu.

Pored toga što je takođe interesantna zbog blizine, jer je tek oko pet kilometara udaljena od Hore, plaža Achili zanimiljiva je i zbog još nečega. Upravo sa nje je čuveni antički junak Ahil krenuo put Troje, kako bi učestvovao u ratu, prema grčkim mitovima. Danas je ova plaža poznata kao prava oaza mira.

Plaže Girismata, Palamari i Magazia, te Kalamica i Pefkos još su neke među brojnim plažama na Skirosu.

(Ona.rs)