5 gradova na jugu Evrope u kojima je oktobar prava uživancija: Letnja sezona ipak ni(je) gotova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored toga što su i dalje sunčani, obično tokom oktobra u njima nema toliko gužve, kao u jeku sezone

Foto: Pixabay/mirkobozzato

Još uvek okupani suncem, pojedini južnoevropski gradovi se često izdvajaju kao odličan izbor na samom kraju letnje sezone i s jeseni.

Pored toga što su i dalje sunčani, obično tokom oktobra u njima nema toliko gužve, kao u jeku sezone. Upravo to ih čini još interesantnijim za posetu u to doba.

1. Đenova, Italija

Poznat i po starom gradskom jezgru, koje se smatra jednim od najvećih na Starom kontinentu, Đenova je odličan izbor za jesenja putovanja.

Iako je u pitanju lučki grad, u njemu postoje brojna arhitektonska zdanja, koja privlače, ali i zavređuju pažnju turista. Čak više od stotinu palata, prepoznatljivih po renesansnim, ali i baroknim elementima postoje u Đenovi.

Foto: Tanjug/Tijana Radojković

Kao jedna od prednosti posete ovom gradu s jeseni pominje se manjak turista, tako da će posetioci imati priliku da više budu u dodiru sa lokalnim stanovništvom, što svakako ima svojih čari.

2. Aveiro, Portugal

Zbog mreže kanala, grad koji se nalazi u severnom delu zemlje, često se pominje i kao „Portugalska Venecija“. I upravo zato je ovaj grad i popularan među turistima, navodi „Theguardian“.

Uz tri značajna muzeja, koja se nalaze na relativno maloj udaljenosti jedan od drugog, posebno je zanimljiva poseta ribljoj pijaci i čitavoj gradskoj četvrti, u kojoj lokalni ribari prodaju sveži ulov. Nedaleko od grada je „Dunas de Sao Jacinto“, rezervat prirode bogat borovom šumom, idealan za ljubitelje šetnje i vožnje biciklom.

Foto: Pixabay

3. Alikante, Španija

Prijatna temperatura vazduha sa prosečnih oko 20 stepeni Celzijusa tokom jeseni, čini posetu ovom, donekle zapostavljenom gradu u Španiji, još interesantnijom. Tim pre što je u pitanju grad, koga su naseljavali mnogi narodi i u kome su ostavili neki deo nasleđa.

Sa tvrđave „Santa Barbara“, koja se uzdiže iznad grada, pruža se fantastičan pogled na grad i okolinu, a turisti rado uživaju i u šetnji duž obale mora.

Foto: Pixabay.com

4. Zadar, Hrvatska

Među pet gradova južnog dela Evrope, koji se smatraju odličnim izborom za jesenja putovanja, našao se i jedan hrvatski grad. Manje turista i mogućnost kupanja u, još uvek toplom moru, uz prijatne i dnevne i noćne temperature vazduha, osnovni su razlozi za to.

Izuzev upoznavanja bogatog mletačkog nasleđa, turistima koji odluče da posete Zadar nudi se i prilika da posete zanimljivi Muzej antičkog stakla.

5. Solun, Grčka

I mada se ne može reći da postoji period godine kada u Solunu nema turista, ne može se osporiti da ih je s jeseni mahom manje nego u toku leta.

Šetnja Solunom je jedna od najboljih aktivnosti u to vreme. Tim pre što je grad tako osmišljen, da se u njemu jednostavno ne može izgubiti. Kao jedna od obaveznih tačaka u gradu, sem Aristotelovog trga, izdvaja se i šetalište duž mora, poznato i po brojnim kafićima.

Naravno, poseta Gornjem gradu smatra se obaveznom, a pogled koji se odatle pruža je nezaboravan.

(Ona.rs)