Na dvoru srpskog kneza jela se pastrmka upecana na izvorima na kojima je kasnije nikla poznata banja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je Lazareva supruga Milica takođe koristila izvore lekovite termo-mineralne vode koji su se nalazili na mestu današnje Ribarske banje. Tačnije da je „sa svojim dvorskim damama održavala lepotu“ uz pomoć te vode

Foto: Shutterstock

Razlog zbog koga se Ribarska banja, udaljena oko 35 kilometara od Kruševca, tako naziva vezuje se za period kada je zemljom vladao knez Lazar. U to doba su na padinama Velikog Jastrepca postojali izvori, koje su ribari koristili ne bi li upecali ribu i odneli je na knežev dvor. Pastrmka koja je obitavala u tim vodama važila je za izuzetno kvalitetnu, pa ne čudi što je bila „rezervisana“ za dvor tadašnjeg srpskog kneza.

Za izvore vode znali su mnogi, kao i za njihovu lekovitost. Nedaleko od Ribarske banje postoje arheološka nalazišta koja svedoče da su ljudi od pamtiveka bili upoznati sa postojanjem lekovitih voda na tom lokalitetu.

„Kraljevska banja“

Smatra se da je Lazareva supruga Milica takođe koristila izvore lekovite termo-mineralne vode koji su se nalazili na mestu današnje Ribarske banje. Tačnije da je „sa svojim dvorskim damama održavala lepotu“ uz pomoć te vode.

Foto: Shutterstock

Međutim, nisu oni bili jedini vladari koji su bili upoznati sa značajem voda ove banje.

Mnogi srpski vladari su i te kako dobro znali za postojanje lekovitih izvora. Među njima je kralj Petar Prvi Karađorđević bio jedan od najčeščih posetilaca.

I ne samo da je uz pomoć izvora lekovite termo-mineralne vode Ribarske banje koristi u borbi protiv reume, sa kojom je muku mučio, nego je i obavljao tekuće poslove. A kao posebno zanimljiv događaj izdvaja se onaj koji se zbio 25. avgusta 1913. godine. Tada je srpski kralj baš u ovoj banji potpisao Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije Kraljevini Srbiji.

Foto: Shutterstock

Čini se da je taj događaj zapravo bio prelomni momenat ne samo u istoriji ovog banjskog lečilišta, nego i u njenom razvoju. Od tada je Ribarska banja počela da se razvija kao lečilište.

Osim zbog brojnih vladara koji su je posećivali, nadimak „kraljevska“ je Ribarska banja stekla kako zbog mnogih priznanja i nagrada kojima je ovenčana, tako i zbog svega onoga što posetiocima može da ponudi.

Foto: Shutterstock

Ribarska banja danas

Zbog položaja koji zauzima, te svežeg planinskog vazduha koji tu preovlađuje, Ribaska banja se pominje i kao vazdušna banja.

Izuzev kod različitih degenerativnih i oboljenja koštano-zglobnog sistema, vode ove banje mogu pomoći i osobama sa ortopedskim oboljenjima. Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Ribarska banja“, pored ostalih, nudi kinezi terapiju, zatim hidro i elektro terapiju, te spinalnu dekompresiju, ultrazvučnu terapiju, kao i mnoge druge koje imaju za cilj da pacijentima omoguće da se izbore uspešno sa pomenutim oboljenjima i stanjima, dok će istovremeno okrepiti i dušui i telo tokom boravka u Ribarskoj banji.

(Ona.rs / „Ribarskabanja“ )