Mislili ste da su ovo otpaci koje treba baciti u đubre, a niste imali pojma da od njih možete da napravite super-ukusnu čorbu!
Znajte da su sastojci ove čorbe podložni promeni. Važan je princip - ne bacati delove povrća koje inače nemate praksu da koristite u kuvanju
Koliko puta ste bacili lišće od kelerabe i rotkvica ili "stablo" od karfiola i brokolija? E pa vreme je da to promenite, jer baš svaki komad povrća može biti sastojak ukusne čorbice.
Mi vam donosimo recept, ali znajte da su njegovi sastojci potpuno fleksibilni. Zato budite maštoviti i iskoristite ono što imate u špajzu, bez obzira koje povrće je u pitanju.
Osnova čorbe
par listova kelja / par listova blitve (ili oboje)
1 šargarepa
malo celera
2 čena belog luka
so, biber
mešavina biljnih začina
Zatim, ovoj supi dodajte neke od sledećih sastojaka (što ih je više, to će čorbica biti ukusnija).
Dodaci
zeleni deo mladog luka
lišće karfiola
lišće kelerabe
lišće rotkvice
drvenasti delovi špargli
stablo brokolija
Priprema
Narežite povrće na što sitnije komade, prelijte pripremljenom supom, posolite, pobiberite i dodajte mešavinu biljnih začina.
Kuvajte dok najtvrđi delovi ne omekšaju (15-20 min).
Obareno povrće izvadite i izmiksajte ga štapnim mikserom (smesa treba da poprimi teksturu gustog sosa), pa ga vratite nazad u supu i mešajte na laganoj vatri još par minuta.
Na kraju, po želji, možete dodati malo čili papričica.
(Telegraf.rs / Hercegovina)