RASHLAĐUJU BOLJE OD LEDENE VODE: Napici koje možete odmah da napravite u svojoj kuhinji! (RECEPTI)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i kod pripreme poslastica, i za mućkanje letnjih napitaka možete da koristite sezonske voćke koje su višestruko korisne za vaš organizam - hidriraju, raslađuju i snabdevaju zdravim šećerima

Bukvalno sve vrste voća koje zri preko leta možete da iskoristite za prirpemu fenomenalnih zdravih pića, kažu neki od najpoznatijih svetskih kuvara koji zagovaraju zdravu ishranu.

Osim breskvi, kajsija, malina, kupina, borovnica, lubenice i dinje, možete da upotrebite i kriške krastavca ili celera koje ćete usitniti u blenderu sa limetom ili nekim mirisnim biljem.

- Za specijalne prilike, u sokove možete ubaciti i kocke leda u koje ste prethodno zamrznuli latice cveća ili grančice peršuna. Bez, obzira od kojeg voća pravite napitak, nužno je da plodove pre obrade ohladite u zamrzivaču pa ga onda izblendirajte kao za pripremu smutija - kaže slavni Oliver.

Posebna prednost ovakvog spravljanja voćnih sokova je što je dobijeni nektar prilično koncentrisan pa, kada ga razblažite vodom, možete dobiti veću količinu osvežavajućeg pića za sve ukućane.

Maestro kulinarstva Bobi Flej kaže da je nekada sasvim dovoljno da aromatizujete običnu vodu i tako dobijete zdrav i ukusan osvežavajući napitak.

- U tu svrhu možete da koristite komade voća, začinsko bilje, krastavac, limun i mnoge druge prirodne ukuse. Cvetove zove, ceđenu pomorandžu, ruzmarin, lipu, nanu, lavandu, listove višnje - sve možete umešati u vodu ili ovim sastojcima aromatizovati klasičnu limunadu. Umesto obične vode, još bolje će biti ako upotrebite soda ili mineralnu vodu.

Ovi eksperti u kulinarstvu predlažu pet recepata za fenomenalne napitke koje možete sami da napravite očas posla.

Limunada Džade de Laurentis

Sastojci:

125 g bobičastog voća (po izboru)

100 ml limunovog soka

led

1/2 šoljice šećera

šoljica vode

grančica vanile

Priprema:

Stavite šećer, vodu i štapić vanile u lonac. Kuvajte dok se šećer ne otopi. Čim provri sklonite s vatre i ohladite. Izblendirajte voće pa ga pomešajte sa sirupom dobijenim kuvanjem. Dodajte vodu i kockice leda i sve promešajte.

Aromatizovana "sasi" voda

Sastojci:

1/2 limuna

1/2 limete

1 pomorandža

šaka malina

veza listova nane

krastavac

Priprema:

Isecite limun i limetu na kriške. Iscedite pomorandžu u vodu i pomešajte s citrusima. Ispasirajte maline, listove nane izmrvite pa sve pomešajte s vodom i sokom od citrusa. Dodajte kolutiće svežeg krastavca.

Ledene kupine Džejmija Olivera

Sastojci:

500 g zamrznutih kupina

4 limuna

2 grančice ruzmarina

10 borovnica

5 kašika meda

mrvljeni led

1l mineralne vode

Priprema:

Izblednirajte kupine, borovnice, limun i ruzmarin pa smesu rasporedite u čaše i u svaku dodajte po pola kašike meda. Dodajte mrvljeni led, gaziranu vodu i dobro promešajte.

Lubenica u čaši Bobija Fleja

Sastojci:

3 kriške lubenice

sok od dve limete

3 šoljice vode

šoljica šećera

Priprema:

Jednoj šoljici vode dodajte pola šoljice šećera pa kuvajte dok se šećer ne rastopi. Kad provri, kuvajte još nekoliko minuta. Zatim ohladite. Lubenicu isecite, izblendirajte, pa dodajte sok od limete, preostale dve šoljice hladne vode i ohlađeni šećerni sirup. Prelijte u posudu i stavite u zamrzivač dok se na površini ne stvore kristali leda.

Osvežavajući čaj Marte Stjuart

Sastojci:

4 kesice čaja od hibiskusa

nekoliko listića nane

4 šoljice vrele vode

2 šoljice soka od jabuke

2 šoljice hladne vode

led

Priprema:

Napravite čaj i dodajte mu nanu, ali tek nakon deset minuta izvadite kesice hibiskusa i procedite ga od nane. Kad se ohladi, dodajte sok od jabuke i hladnu vodu. Poslužite s kockicama leda.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)