Svaka prava srpska domaćica danas mora da zamesi česnicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravljenje česnice je ritual kojim bi svaka srpska domaćica trebalo da započne božićno jutro, međutim, pitanje je koliko će ta tradicija uspeti da se zadrži kod mlađih generacija

Veliko je pitanje koliko će se, i na koji način, stara srpska božićna tradicija preneti na nove generacije. Ta tradicija podrazumeva i neke veštine u kuhinji, međutim, današnje devojke su veštine u kuhinji zamenile veštinama u kupatilu. Većina njih verovatno poznaje sve vrste tečnog pudera, krejona i karmina, koji uz pravo svetlo i dobar ugao između ogledala i novog Samsung Galaksija, daju odličan selfi.

Tako će svaka mlada devojka odmah od starijih naučiti tradicionalnu recepturu za pravljenje selfija, s nezaobilaznim pućenjem usana, što predstavlja pravu poslasticu za sve momke na društvenim mrežama. U skladu s tim mogli bismo revidirati i staru izreku koja kaže da – “put do muškarčevog srca vodi preko dobrog selfija na Fejsu“.

Od veština u kuhinji tu su još eventualno kornfleks sa čokoladnim mlekom i musli s voćnim jogurtom. Zato, devojke, naučite barem jedan od ova dva recepta i napravite jedan božićni selfi u kuhinji, sa česnicom u rukama. Barem jednom godišnje uradite ono što su naši preci radili vekovima, možda čak i hiljadama godina unazad.

Donosimo vam dva recepta za božićnu česnicu:

Recept 1:

Sastojci: 1 kg belog brašna, 2 kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo, so.

Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Pogledajte kako je izgledalo lomljenje česnice u Beogradu za Božić prošle godine:

Recept 2:

Sastojci: 1 kg brašna, suvo grožđe, 250 g masti, med, šoljica šećera, so, dve šake tucanih oraha.

Priprema: Kilogramu brašna dodajte komad masti, so i vodom zamesite testo. Podelite ga u nekoliko jufki, pa premesite. Pokrijte i ostavite da se odmori. Jufku razvucite u koru, poprskajte mašću i stavite u tepsiju. Koru pospite orasima, šećerom i suvim grožđem. Ponovite postupak. Između druge i treće kore stavite novčić. Pečenu česnicu premažite medom.

(Telegraf.rs)