Posna sarma od lista vinove loze ima jedinstven ukus i jednostavno morate da je probate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Omiljeno jelo u Srba može da se spremi i na potpuno drugačiji način

Sarma od lista vinove loze je jedno od najomiljenijih posnih jela u Srba. Znamo da je nemoguće da je niste probali, ali verujemo da ovaj recept donosi potpuno novi ukus u kome ćete uživati.

Dovoljno je samo da pomislite na sarme i odmah ste gladni. Ovo najbolje opisuje koliko ih Srbi vole. Omiljene su čak i posne sarmice.

Evo recepta za jedne takve koje se prave sa listovima vinove loze.

Sastojci:

- 30-40 listova vinove loze,

- 1 šolja pirinča,

- 1 šargarepa (rendana),

- 1/2 kg crnog luka (iseckanog),

Foto-iliustracija: Pixabay.com

- ulje,

- 1 krompir (rendan),

- 50 g sojinih ljuspica (poparenih),

- 50 g suncokreta (samlevenog),

- so,

- biber,

- aleva paprika.

Foto-ilustracija: PIxabay.com

Priprema:

- Listove vinove loze preliti vrelom vodom i ostaviti u posudi da omekšaju. Zasebno na šporetu zagrejati ulje, dodati luk i sve propržiti. Staviti alevu papriku i dodati bareni pirinač i sve ostale pobrojane sastojke. Doterati ukus fila po želji. Posudu u kojoj će se sarma kuvati naliti uljem, staviti neki list odozdo, pa ređati pažljivo zavijene sarme. Kada sve sarme zavijete i poređate u posudu, odozgo prekriti lišćem vinove loze. Naliti vodom da ogrezne, pritisnuti blago velikim poklopcem i kuvati na tihoj vatri. Zapržiti sarmu zaprškom sa malo brašna, ali bez aleve paprike.

Prijatno.

(Telegraf.rs / posnajela.rs)