Originalna grčka musaka posle koje ćete polizati prste!
Musaka koja će vas oduševiti
Prava grčka musaka bi mogla da bude odličan izbor za današnji ručak. I zato, evo jedinstvenog recepta za vas.
Povrće:
3 velika krompira (oljuštena i skuvana)
5-6 supenih kašika maslinovog ulja
1 crni luk
2 srednje tikvice
2 manja patlidžana ili jedan veliki
majčina dušica
so
biber
Za sos:
1 crni luk
2 supene kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
3 prstohvata šećera
polovina kafene kašičice muskantnog oraščića
1 kafena kašičica cimeta
500 grama mlevene junetine
400 grama gustok sosa od paradajza
so
biber
Za bešamel:
100 grama butera
100 grama brašna
750 ml punomasnog mleka
mleveni biber
prstohvat muskantnog oraščića
100 grama izrendanog parmezana
3 žumanceta
Priprema povrća:
Zagrejte tiganj na jakoj vatri
Isecite krompire na kolutove i pržite ih na maslinovom ulju dok ne dobiju lepu boju sa obe strane (i da puknu nije važno).
U jedan pleh (25x30) premazan minimalnom količinom maslinovog ulja poređajte krompire, tačnije pokrite dno pleha jednim slojem, pospite timijanom uz malo soli i bibera.
Iseckajte crni luk na jako tanke kolutove i malo ga propržite u istom tiganju u kojem ste pržili krompir. Čim završite poređajte ga u pleh iznad sloja krompira dok ne pokrijete čitavu površinu pleha.
Iseckajte tikvice na kolutove i takođe ih propržite u istom tiganju uz malo maslinovog ulja. Sačekajte da dobiju malo boje i njima pokrijte površinu pleha tako praveći treći sloj iznad krompira i luka.
Potpuno istu proceduru kao sa tikvicama ponovite i sa patlidžanom - propržite ga dok ne dobije malo boje i prekrite površinu pleha.
Dodajte malo timijana, soli i bibera.
Priprema sosa:
Deblje iseckajte crni luk i stavite ga u isti tiganj (jaka vatra i malo maslinovog ulja) koji ste koristili za pripremu povrća.
Sitno iseckajte beli luk i dodajte ga crnom.
Dodajte malo šećera, muskantnog oraščića, cimeta, pelat i mešajte dok ne dobijete gustu smesu. Drvenom varjačom mešajte i po dnu kako bi se pelat što bolje sjedinio sa smesom i imao lepši ukus.
Dodajte meso u tiganj i mešajte dobro dok se meso ne sjedini sa ostatkom smese.
Dodajte i parčiće paradajza i sve vreme mešajte na umerenoj vatri 10 do 15 minuta.
Pre nego što sos sklonite sa vatre dodajte malo soli i bibera.
Priprema bešamela:
Zagrejte šerpu na srednjoj vatri.
Dodajte buter.
Cim se istopi dodajte brašno i umešajte smesu.
Dodajte mleko, ali postepeno u malim dozama sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Imajte na umu da ćete mleko dodavati od 7 do 10 puta, polako ali sigurno da bi sos ispao baš kako treba.
Čim bešamel provri znači da je gotov. Trebalo bi da je kremast i gladak.
Sklonite ga sa ringle i dodajte mleveni biber, muskatni oraščić, malo parmezana (polovinu od količine koju smo naveli), tri žumanceta i dobro promešajte.
I, konačno, priprema musake:
Dodajte 200 grama bešamela (dakle ne ceo) u smesu sa mesom. Promešajte meso i bešamel kako bi se svi sastojci dobro vezali tokom pečenja u rerni.
Ako treba, dodajte još soli i bibera.
Na prethodne slojeve povrća u tepsiji dodajte sloj mesa.
Na meso dodajte ostatak bešamela da prekrije ceo pleh.
Preko bešamela narendajte ostatak parmezana.
Musaka treba se peče od 35 do 40 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Pošto se ispeče, ostavite je 60 minuta da se ohladi, a potom je isecite i servirajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)