Štrudla s makom po starom bakinom receptu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema tog deteta koje nije u detinjstvo jelo štreudlu s makom, iliti makovnjaču

Omiljeni slatkiš mnogih je štrudla sa makom koja je veoma ukusna i hranljiva, a njena priprema je daleko od komplikovane.

Potrebni sastojci za ovaj ukusan kolač su sledeći.

Štrudla s makom vraća nas u detinjstvo. Foto: Pixabay.com

Za testo vam je potrebno:

- 3 jaja;

- ½ l mleka;

- 1 kašika masti ili margarina;

- 20 g kvasca;

- 1 kg brašna.

Za fil vam je potrebno:

- 200 g mlevenog maka;

- ½ l mleka;

- 5 kašika šećera.

Umutiti belanca sa šećerom , pa dodati žumanca koja su prethodno umućena sa mašću ili margarinom.

Idealna je kao desert ili lagani obrok. Foto: Pixabay.com

Kvasac razmutiti u toplom mleku , pa sjediniti sa jajima. Postepeno dodavati brašno da bi se dobilo glatko meko testo koje ne sme da se lepi za ruke. Premazati  testo sa malo ulja i ostaviti da naraste. Za to vreme mak skuvati u mleku i po želji zasladiti.

Kada testo naraste napraviti 4 loptice i rastanjiti jednu po jednu na debljinu prsta. Filovati hladnim filom od maka pa uvitjati u veknice. Ostaviti u plehu da odstoje još pola sata, pa peći  na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Kada je gotova, posuti je prah šećerom.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)