Šumadijska gibanica: Savršena pita za svaki obrok
Jednostavna priprema i odličan ukus su ono što krasi ovu pitu
Ovaj recept idealan je za one koji nemaju mnogo vremena za pripremu obroka, a kada jednom probate ovu pitu stalno ćete je praviti.
Potrebni su vam sledeći sastojci:
- 1 kg brašna;
- 1/2 kg sira;
- 1/2 kg kajmaka;
- 10 jaja;
- mast;
- so;
- mleko.
Brašno posolite, pa ga zamesite sa slanom vodom. Dodajte 50-80 g masti i mesite sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.
Podelite testo na 24 jufke. Jufku razvucite, premažite zagrejanom mašću, pa je preklopite drugom. Tako uradite i s ostalima, dobićete 12 kora.
Kore kore ispecite na šporetu (najbolji je smederevac) ili u rerni, bez ulja, pa uvijajte u kuhinjske kore (da se ne bi sušile, onda ce se lomiti). Jednu koru ostavite nepečenu.
Za nadev pomešajte sir i kajmak sa žumancima, razredite s malo mleka, pa umešajte čvrst sneg od belanaca. U podmazanu tepsiju ređajte kore namočene u nadev i slažite jednu na drugu.
Poslednja kora treba da bude nepečena. Izbušite viljuškom, poprskajte ugrejanom mašću pomešanom s malo mleka i stavite da se peče. Ukoliko ne utrošite sav nadev, stavite ga preko jedanaeste kore i viljuškom malo razmičite kore ne bi li se nadev ravnomerno rasporedio.
(Telegraf.rs/stvarukusa)