Suvlaki na Halkidikiju i na Lefkadi nisu isto jelo: Ovo obavezno morate znati pre letovanja u Grčkoj
I Grci se često zbune
S obzirom na to da većina srpskih turista letuje u oblasti severne Grčke valja imati na umu da ono što je suvlaki na Halkidikiju, nije isto što i u Atini, odnosno južnoj Grčkoj. Tamo je giros.
Ako ste jedno leto letovali na Halkidikiju, a već sledeće na nekom od Jonskih ostrva može doći do zabune, pa ćete tako dobiti pogrešno jelo.
Naime, čuveni ražnjići koje znamo pod imenom suvlaki, u Atini se nazivaju kalamaki. Da budemo precizniji - deminutiv suvlaki dolazi od grčke reči σούβλα što znači ražnjić, a καλαμάκι (znači i slamčica) od reči štapić.
Dok se Solunjani vode logikom da je u pitanju ražnjić, Atinjani ga smatraju mesom na štapiću, pa otuda i različita značenja.
Ali, šta se dešava kada naručite suvlaki u južnoj Grčkoj?
Pa, dobićete giros.
Atinjani giros zovu suvlaki. U severnoj Grčkoj zove se giros zbog mesa koje se vrti u krug (γύρος - krug). Na jugu je opet druga logika, pa se južni Grci vezuju za šipku oko koje se meso peče jer liči na uspravni ražanj i zato se zove suvlaki.
Stoga, ako se nalazite u oblasti Severnog Egeja ili Solunu i želite da pojedete suvlaki, naručite ga upravo pod ovim imenom. Na ostrvima u južnoj Grčkoj ili u oblasti Atike oko Atine morate reći kalamaki.
Ukoliko pak, želite giros onda ćete ga baš ovako tražiti na severu, ali na jugu morate reći suvlaki da biste dobili giros.
Što se priloga tiče, ako kažete da želite sve na severu to "sve" podrazumeva: kečap, senf, paradajz, crni luk i pomfrit, a na jugu umesto kečapa i senfa ide tzaziki salata.
Inače, zanimljivo je da su ove nedoumice jabuka razdora koja se često ističe kao glavna razlika između Solunjana i Atinjana, osim što će Atinjani dodati i teži akcenat koji je karakterističan za sever.
(Tara Tomović/Telegraf.rs)