Starinski recept za ratluk od ruže, tradicionalni desert koji su nazivali "zadovoljstvom za grlo“

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nekada se domaća kafa nije mogla zamisliti bez ove turske poslatice

Foto: Shutterstock

U starim srpskim kafanama kada naručite "komplet", dobićete šoljicu domaće, ili kako je najčešće zovemo turske kafe, komadić ratluka i čašu vode.

Reč ratluk, odnosno rahat-lokum prepostavlja se da potiče od arapske sintagme raha(t) al - holkum, koja znači "zadovoljstvo za grlo".

Veruje se da je prva prodavnica ovog jedinstvenog deserta koji se pravi od skrobnog brašna i šećera u prahu otvorena u Istanbulu 1776. godine. Iako se daas može kupiti u svakom supermarketu, svako ko poseti Tursku ne propusti da donese ovu poslasticu.

Ratluk od ruže Foto: Pixabay

Starinski recept za ratluk od ruže

Namirnice:

- 1,5 kg šećera,

- 1,5 l vode,

- 250 g skrobnog brašna,

- ½ kesice limuntusa,

- 6-8 kapi esencije od ruže,

- šećer u prahu

Priprema: Skuvati šećer u većem sudu sa 750 ml vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko. U drugom sudu rastopiti 250 g skrobnog brašna u 750 ml vode, dobro izmešati da nema grudvica, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati neprestano drvenom varjačom i nastaviti s kuvanjem na jakoj vatri, vodeći računa da smesa ne zagori. Dodati limuntus, prethodno rastvoren u malo vode. Kad je kuvanje već pri kraju, smesa treba da se pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (otprilike 40 minuta). Dodati 6 do 8 kapi esencije ruže, pa masu izliti u veću tepsiju. Kad se dobro ohladi, seći na sitne komadiće i uvaljati u šećer u prahu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)