Samo ovako žene iz Italije spremaju neponovljiv sos za bolonjeze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bolonjeze sos je verovatno najpoznatiji italijanski sos za testeninu

Kao i za sva jela i za ovo postoje mnoge varijante, ali osnova bolonjeza je sos pravljen od mlevenog junećeg mesa i paradajza kojim se prelivaju špagete.

Da bi ovaj sos bio jedinstven u njega dodajemo mirise i arome koji ga čine jedinstvenim.

Ovo je recept pravih Italijanki koje su ga dobile od svojih majki i baki.

Sastojci:

- 1 kg mlevenog junećeg mesa

- 1 glavica crnog luka

- 3-4 čena belog luka

- 2 konzerve paradajz pelata

- Pola litre paradajza u tetrapaku

- 3 karanfilića

- Šaka iseckanog svežeg bosiljka ili kašika sušenog

- Kašika putera

- 2 kašike maslinovog ulja

- So i biber po želji

Foto: Pixabay.com

Priprema:

Luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju i puteru dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i čenove belog luka (ne seckati ih) i sve zajedno pržiti. Kada je meso pečeno dodati pelat i sok od paradajza, kafanfilić, so, biber. Dobro promešati pa ostaviti da se kuva još neko vreme. Na kraju kuvanja dodati iseckani bosiljak.

Prijatno!

(B.K./Telegraf.rs)