Ostale su vam makarone u frižideru? Nemojte ih bacati, napravite jednu od najukusnijih grčkih pita

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grci imaju pite na sve moguće načine, a jedna od definitivno najkreativnijih je čuvena makaronopita, a samo ime vam govori šta je u pitanju...

foto: printscreen/youtube/Katerina Sweet Cooking

Sastojci za makaronopitu:

8 kora za gibanicu

300 gr makarona (pene)

200 gr dimljenog kačkavalja isečenog na kockice

120 gr izmrvljene fete

4 umućena jaja

3 supene kašike istopljenog maslaca

1/3 kafene šoljice maslinovog ulja

1 umućeno jaje za premazivanje kora

pola šolje mleka

Priprema:

Skuvajte makarone dok maksimalno ne omekšaju i procedite ih. Umesto da ih operete hladnom vodom, stavite ih samo u jednu činiju, dodajte istopljeni maslac i dobro umešajte.

Umutite jaja i zajedno sa oba sira dodajte u makarone.

Ko voli po želi u smesu može dodati i šunku isečenu na komadiće.

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Nauljite (srednji) pleh, pa postavite jednu koru tako da vidi preko ivica. Dodajte malo maslinovog ulja i dodajte još dve kore (svaku nauljiti blago).

Istresite pola smese, pa dodajte još dve kore odzgo (ne zaobravite ulje) da vire preko ivica, pa dodajte ostatak smese.

Na kraju sve pokrijte sa još dve kore, a ako se višak kore preko ivica osušio navlažite ga malo vodom i "ušuškajte" pitu.

Pre nego što je ubacite u pleh, prvo je isecite na komade, a onda pomešajte mleko i 1 jaje i premažite je.

Pecite je u rerni 40 minuta dok ne dobije žućkasto-zlatnu boju.

Prijatno!

Video: Crni luk i krem: Recept za odvratnu podvalu jedne majke

(T.T./Telegraf.rs)