Recept za banatski nedeljni ručak koji vas vraća u detinjstvo i u kuhinju vaše bake

Vreme čitanja: oko 2 min.

Autentične žene iz Banata znaju kako se sprema nedeljni ručak i to bez izuzetka

Foto: Pixabay

Banatski nedeljni ručak sastoji se od više jela, a u mnogim porodicama se njegova tradicija poštuje bez izuzetka svake nedelje.

Ručak počinje pilećom supom sa knedlama i povrćem.

Recept za supu i rinflejš

Foto: Pixabay

Za supu:

-1 pile

-3 šargarepe

- 1 peršun

- 1 paškanat

- po ukusu so i suvi biljni začin

Za knedle:

- 2 jajeta

- 7 kašika griza

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Za sos od mirođije:

- 1 kašika masti

- 2 kašike brašna

- sitno seckana sveža mirođija

- oko 1/2 l vode

- po ukusu so i sirće

Foto: Pixabay

Još je potrebno:

- 1 kg krompira

Priprema:

Piletinu iseći, oprati i staviti u dublju šerpu (ili lonac). Svu zelen očistiti i oprati i staviti u šerpu sa mesom. Naliti vodom. Malo posoliti i kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri jako). Skidati penu koja se stvara prilikom kuvanja. Kad je meso kuvano, procediti supu u šerpu u koju će se i zakuvati. Začiniti po ukusu i staviti da proključa.

U proključalu supu kašičicom dodajemo knedle smo prethodno pripremili: Odvojiti žumanca od belanca. Žumanca promešati varjačom, a belanca ulupati u čvrst sneg. Zatim belanca polako dodati u posudu sa žumancima i postepeno dodavati griz. Sve zajedno polako promešati varjačom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata pre nego što će se zakuvati supa.

Supu sa knedlama kratko kuvati, 3-4 minuta. Skloniti sa ringle pa poklopiti šerpu do serviranja.

Piletinu (bareno meso) iz supe izvaditi i spremiti za serviranje uz sos i krompir.

Krompir oljuštiti, oprati pa skuvati. Gotov krompir procediti...

U manju šerpu staviti mast da se otopi pa dodati brašno i malo propržiti. Zatim dodati mirođiju i još malo pržiti. Postepeno dodavati vodu (do željene gustine sosa). Posoliti i staviti malo sirćeta (po ukusu).

Krompir, meso i sos služiti posle supe.

Drgi deo ručka podrazumeva pohovano belo meso i bečke šnicle sa sosom od paradajza.

Pohovano meso sa sosom od paradajza i krompirom iz supe

Foto-ilustracija: pixabay.com

Sastojci za meso:

- 2-3komada belog mesa

- 2-3komada svinjskog-za pohovanje

- 1-2 jajeta

- brašno,so,pivo,ulje

Foto-ilustracija: pixabay.com

Sos od paradajza

- 1/2l soka od paradajza

- 3-4 kašike paradajz pirea

- po 1 kašika šećera i brašna

- so, biber, kim

- malo ulja i komadić putera

Foto-ilustracija: Profimedia

Sos od rena

- 1 koren rena

- komad putera

- brašno

- mleko

- so,biber,orašče

Sosove svako jede po želji. Nekom će sos od rena ići bolje uz meso iz supe, dok će drugi ren kombinovati i uz pohovane šnicle. Ko kako voli nek izvoli!

Video: Majstor sa kutlačom se zaigrao i napravio vrlo neobične poslastice za turiste

(Telegraf.rs/recepti.com)