Recept za banatski nedeljni ručak koji vas vraća u detinjstvo i u kuhinju vaše bake
Autentične žene iz Banata znaju kako se sprema nedeljni ručak i to bez izuzetka
Banatski nedeljni ručak sastoji se od više jela, a u mnogim porodicama se njegova tradicija poštuje bez izuzetka svake nedelje.
Ručak počinje pilećom supom sa knedlama i povrćem.
Recept za supu i rinflejš
Za supu:
-1 pile
-3 šargarepe
- 1 peršun
- 1 paškanat
- po ukusu so i suvi biljni začin
Za knedle:
- 2 jajeta
- 7 kašika griza
Za sos od mirođije:
- 1 kašika masti
- 2 kašike brašna
- sitno seckana sveža mirođija
- oko 1/2 l vode
- po ukusu so i sirće
Još je potrebno:
- 1 kg krompira
Priprema:
Piletinu iseći, oprati i staviti u dublju šerpu (ili lonac). Svu zelen očistiti i oprati i staviti u šerpu sa mesom. Naliti vodom. Malo posoliti i kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri jako). Skidati penu koja se stvara prilikom kuvanja. Kad je meso kuvano, procediti supu u šerpu u koju će se i zakuvati. Začiniti po ukusu i staviti da proključa.
U proključalu supu kašičicom dodajemo knedle smo prethodno pripremili: Odvojiti žumanca od belanca. Žumanca promešati varjačom, a belanca ulupati u čvrst sneg. Zatim belanca polako dodati u posudu sa žumancima i postepeno dodavati griz. Sve zajedno polako promešati varjačom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata pre nego što će se zakuvati supa.
Supu sa knedlama kratko kuvati, 3-4 minuta. Skloniti sa ringle pa poklopiti šerpu do serviranja.
Piletinu (bareno meso) iz supe izvaditi i spremiti za serviranje uz sos i krompir.
Krompir oljuštiti, oprati pa skuvati. Gotov krompir procediti...
U manju šerpu staviti mast da se otopi pa dodati brašno i malo propržiti. Zatim dodati mirođiju i još malo pržiti. Postepeno dodavati vodu (do željene gustine sosa). Posoliti i staviti malo sirćeta (po ukusu).
Krompir, meso i sos služiti posle supe.
Drgi deo ručka podrazumeva pohovano belo meso i bečke šnicle sa sosom od paradajza.
Pohovano meso sa sosom od paradajza i krompirom iz supe
Sastojci za meso:
- 2-3komada belog mesa
- 2-3komada svinjskog-za pohovanje
- 1-2 jajeta
- brašno,so,pivo,ulje
Sos od paradajza
- 1/2l soka od paradajza
- 3-4 kašike paradajz pirea
- po 1 kašika šećera i brašna
- so, biber, kim
- malo ulja i komadić putera
Sos od rena
- 1 koren rena
- komad putera
- brašno
- mleko
- so,biber,orašče
Sosove svako jede po želji. Nekom će sos od rena ići bolje uz meso iz supe, dok će drugi ren kombinovati i uz pohovane šnicle. Ko kako voli nek izvoli!
(Telegraf.rs/recepti.com)